Aktywne Wpisy

_e_l_o_ +14
Zarabiam miesięcznie ok. 220k - 270k netto w wieku 21 lat. Mam już wszystko czego potrzebuję - dobrze prosperująca firma, fajny samochód, dom. Nie wiem już za bardzo co dalej, jaki cel? Jedyne co mi przychodzi na myśl to dalszy rozwój firmy ale nie bardzo wiem co mam zrobić ze samym sobą. Praca to całe moje życie co niby jest dobre bo się dorobiłem ale z drugiej strony czuję, że czegoś mi

SonoUno +88
Jestem kobietą i w-------ą mnie kobiety, które myślą, że karmienie dziecka piersią w miejscach publicznych jest normalne. Serio, nie ogarniam tego paskudztwa. Od kiedy to niby jest dozwolone? W mojej rodzinie nikt nie pozwalał sobie na takie rzeczy, bo kobiety w mojej rodzinie szanują siebie, swoją intymność i innych ludzi. Nie wstydzą się siebie, mają ładne p----i, ale nie zmuszają innych do oglądania tego, co nie każdy ma ochotę widzieć.
Tak, karmienie piersią
Tak, karmienie piersią
źródło: IMG_8717
Pobierz

Biorę się za projekt "inteligentnego" domu i chciałbym mieć możliwość połączenia się z nim z dowolnego miejsca, stąd pomysł wykorzystania VPN. Dowiedziałem się, że u dostawcy muszę wykupić dodatkową usługę przekierowania portów (niestety nie mam dostępu do routera, który mi udostępniają). Tutaj rodzi się kilka pytań:
1. Czy jeśli wykupię taką usługę i zostanie mi przydzielony jakiś port XXXX, to jak wygląda łączenie się z serwerem VPN, który będę miał postawiony w domu? Dajmy na to mam jakiś adres IP: xxx.xxx.xxx.xxx/PORT, którego używam żeby nawiązać połączenie klienta (np. telefon z androidem) z serwerem VPN postawionym w tej sieci lokalnej na raspberry pi. Czy taki serwer VPN automatycznie wykryje, że klient podłącza się przy użyciu nadanego mu ID i hasła?
2. Jeśli połączenie zostanie nawiązane prawidłowo, to mój telefon dostaje IP z tej sieci lokalnej (np. 192.168.1.x) i mogę przez SSH połączyć się z moim raspberry lub otworzyć stronę istniejącą w tej sieci lokalnej?
3. Co by się stało gdybym w sieci lokalnej miał dwa takie serwery VPN?
4. Co by się stało po wpisaniu w przeglądarce klienta znajdującego się w sieci lokalnej, w której istniałaby jakaś stronka np. o IP 192.168.1.3 i klient ten połączyłby się przez VPN z siecią, w której na tym samym IP była również jakaś strona? Czy dobrze rozumiem, że przy połączeniu przez VPN zostaje "zerwane" połączenie z siecią lokalną, w której znajdował się klient, a zostaje wykorzystana sieć, z którą zostało nawiązane połączenie i właśnie ta strona wyświetli się w przeglądarce?
#programowanie #siecikomputerowe #raspberrypi #elektronika #vpn
1. No działa to mniej więcej tak jak napisałeś. Przekierowanie portu na routerze musi wskazywać na komputer na którym będzie serwer VPN.
2. Niekoniecznie takie IP jak piszesz, wszystko zależy od odpowiedniej konfiguracji. Na serwerze VPN musi być skonfigurowany routing do twojej sieci LAN, w przeciwnym wypadku klient będzie miał dostęp tylko do serwera VPN.
Można też skonfigurowac sobie tunel SSH,.wtedy też możesz mieć wgląd w LAN.
Opcji jest zawsze wiele, ale
Co do 4. pytania mam na myśli, to że klient znajduje się w jakiejś sieci lokalnej i tam jest na pewnym IP jakaś stronka internetowa, po czym ten klient łączy się przez VPN do innej sieci, w której pod takim samym adresem jest inna stronka internetowa, co się wyświetli w przeglądarce po wpisaniu
A jak jest z tymi kilkoma serwarami VPN w jednej sieci? Bo łącząc się klientem w konfiguracji wpisuję moje zewnętrzne IP oraz PORT, ale mając kilka przekierowań portów na routerze do kilku serwerów VPN, z którym zostanie nawiązane połączenie? z tym, który ma wprowadzonego odpowiedniego użytkownika i hasło? Czyli wyjdzie na to, że każdy serwer VPN, do którego został przekierowany ruch z routera sprawdzi podane ID i hasło
Klient łączy się z zewnętrznym IP o danym porcie np. 2211.
W sieci lokalnej mam 2 serwery VPN o IP: 192.168.1.1 oraz 192.168.1.2 i portach kolejno 3311, 5511.
Czy oba serwery VPN odbiorą ruch i sprawdzą czy mają w bazie dane( ID i hasło ) dla łączącego się użytkownika?
Jak chcesz łączyć się z drugim to musisz mieć przekierowany kolejny port na routerze, który będzie wskazywał na 192.168.1.2:5511.