Wpis z mikrobloga

#siecikomputerowe #networkknowledgechallange

Siema sieciowe świry! Wpadł mi do głowy ciekawy pomysł i myślę że pomoglibyście w jego realizacji. Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem podzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi. Zasadniczo zawsze wychodziło mi to różnie -ale natchnął mnie ostatnio znajomy - że generalnie mam jakiś tam niby talent w opowiadaniu i tłumaczeniu pewnych rzeczy. Dlatego uwaga - chcę abyście Wy moi drodzy podsunęli 100 zagadnień sieciowych dla równego rachunku o których chcielibyście usłyszeć. Mogą to być pytania lub generalnie terminy z zakresu sieci komputerowych o których chcielibyście usłyszeć. Ja postaram się w okresie przygotować 100 filmików lub podcastów w zależności od grubości tematu na zadane zagadnienie, objaśnić je najlepiej ja tylko będę mógł. Zamiast piwnych challangeów i innych rajstopowych pierdół - chcę zrobić pożytecznego i w wolnej możliwej chwili przygotowałbym takie materiały. Zasadniczo mam trochę zaplecza technicznego i sprzętowego więc podejrzewam, że nagranie tych kilku-kilkunastu minut dźwięku i obrazu na temat danego zagadnienia nie byłby problemem.

Skąd taki pomysł?

Od dłuższego czasu przeglądam materiały jakie można znaleźć w sieci i w większości wypadków albo przekazywana wiedza jest przedstawiana w sposób czysto teoretyczny albo ubrana jest zdecydowanie w marketingową otoczkę - co powoduje, że takie filmiki stają się product-placementem a nie źródłem rzetelnej wiedzy.

Kiedy chcesz to zrealizować?

Chciałbym to zrealizować po godzinach - a czasami jak się uda to nawet w czasie pracy. Z uwagi, że na razie planuje zrealizować to samemu - to nie stawiam sobie ograniczeń czasowych - chciałbym o ile mi to pozwoli na realizację przynajmniej 25% filmików do końca 2019 roku. Wszystko zależy jakie pytania otrzymam.

Tak więc czekam na 100 pytań i zagadnień od Was im więcej plusów zbierze dany temat to będzie zrealizowany szybciej i bardziej opisany. Postaram się również przygotować scenariusze poszczególnych odcinków w wolnej chwili. Jeśli nie uzbieram 100 zagadnień i pomysłów - będę starał się samemu coś wymyślić. W razie pytań pytajcie i podrzućcie tematy.

Moje tematy jakie proponuję na dobry początek do realizacji :

- Czym są sieci komputerowe i podstawowe terminy i zagadnienia które trzeba znać i rozumieć
- Czym jest Internet, skąd się wziął i dlaczego jest NIE JEST WOLNY ;)
- Jak działa "domowy router" i jak jest zbudowany i dlaczego nie JEST on routerem.
- Jak działają sieci bezprzewodowe i dlaczego większość użytkowników ma z nimi problem.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kthxbye: Co dokładnie miałbym opisać odnośnie TORa? Sposób jego działania i realizację praktyczną? W przypadku DOCSISa to nie ma problemu - gorzej z dostępnością jakiego CMTSa - ale to spokojnie może uda mi się zdobyć "sprzęt". Jeśli chodzi o GPON to mam zasadniczo wszystko pod ręką.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@brokenik: na pewno fajnym filmem lub grupą było by zbuduj sensowne środowisko sieciowe. Czyli na co Janusz ma patrzeć kupując sprzęt do swojego domowego imperium.

I może coś o debugowaniu sieci, wiesz nasz Janusz zbudował sieć i nie działa, jak sprawdzić dlaczego.

No i gdzie mam klikać sub by mieć to na
  • Odpowiedz
@brokenik:
Monioring sieci. zabbix vs komercyjne (orion, prtg, nagios)
Kiedy skończy się IPv4?
Kiedy w końcu wejdzie wszędzie IPv6?
Czemu antyszczepionkowcy boją się sieci 5G?
Czemu testy na prodzie są demonizowane? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@brokenik: Mysle, ze warto opisac koncepcje, sposob dzialania. Ciekawe bylyby sposoby deanonimizacji, zagrozenia, zalety i wady. Taka sytuacja
  • Odpowiedz