Wpis z mikrobloga

Czytałem opinie, że Laravel "To do stronek za 200zł, bo nic w tym nie dłużej sensownie nie utrzymasz"
Jakie wasze opinie?

#webdev #backend #php
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@getin: Jak nie będziesz z niego korzystał zgodnie z przewidywaniami frameworka, to da się utrzymać długofalowe projekty. Trzeba tylko korzystać z rzeczy 'pod spodem' i rezygnować z jego 'ułatwień'
  • Odpowiedz
@getin: nie używałem Laravela, ale od 5 lat rozwijamy projekt w Symfony. Rzeczy których nam brakuje są związane z brakami w PHP, z samym Symfony jest wszystko w porządku.
Tylko na początku projekt był pisany w Silex (mikro framework twórców Symfony z komponentami Symfony), po kilku miesiącach trzeba było się zmigrować.
  • Odpowiedz
@getin: z własnego doświadczenia - od dwóch lat utrzymuję projekt napisany w larwie, i to chyba najgorszy framework na jakim pracowałem. Do małych stronek, może i jest spoko, ale gdy trzeba zrobić coś ekstra albo napisać w nim większą logikę, to czuć narzucone odgórnie ograniczenia.
  • Odpowiedz
@thcluboy: Powiedziałbym ci, ale niestety nie brałem udziału w tych projektach. Od razu klepałem w Symfony.
Ogólnie to było tak, że robiliśmy wszystko w Zend2, bo szefostwo było upierdliwe i nie chciało zmian. Klient uparł się, że projekt ma nie być zrobiony w Zend tylko w czymś nowocześniejszym, no to wszyscy rzucili się w stronę Laravela, bo taki fajny framework, łatwo się w nim klepie i w ogóle. Poszło na
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@mariecziek: bardziej mi to pachnie brakiem umiejętności programiwstow niż problemami z frameworkiem, ja po 2 latach pracy w nim mam bardzo dobre zdanie - stąd moje pytanie w czym mieliście problemy. Bo twierdzisz że było kłopotliwe ale nie wiesz dlaczego...
  • Odpowiedz
@thcluboy: No bo ja nie pracowałem przy projektach laravelowych. Pracowałem Zend2 -> Symfony -> brak frameworka.
Moi koledzy w pracy zaczynali od zera z Laravelem i od zera z Symfony. Symfony się sprawdziło, Laravel - nie.
  • Odpowiedz
@getin: fajny do zabawy, coś małego i szybko zrobisz nawet przyjemnie.
Trochę z nim jak z kulką z kupy. Taka ładna, błyszcząca, wypolerowana, krągła. Toczy się jak kulka nawet.

• Odpowiedz
Nie pytaj o laravela na mirko, tutaj sama bojówka symfony, co tobie żadnego argumentu poza ZLYMI facades na Laravela nie dadzą.
  • Odpowiedz