Wpis z mikrobloga

Czy da się zaprojektować dom jednorodzinny samodzielnie?
Tzn. konstruktor projektuje konstrukcję, a ja całą resztę. Poza kwestią estetyki i znajomości technologii budowlanych to jest rysunek techniczny na poziomie technikum ( ͡° ͜ʖ ͡°) Projekty branżowe to pestka.

Pod wszystkim i tak podpisuje się architekt adaptujący.

W US każdy może projektować domy do pewnej wielkości byle były zgodne z ich kodyfikacją.

#budujzwykopem #budownictwo #konstruktor i oczywiście trzask #architekt #architektura

Dla zasięgu #budujzchaferem znajdą się pewnie zainteresowani.
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Djelon: Jeszcze trzeba pamiętać o spełnieniu wszystkich WT. A co do projektów branżowych to zdziwiłbyś się. No ale kto oszczędza ten dwa razy płaci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
W US każdy może projektować domy do pewnej wielkości byle były zgodne z ich kodyfikacją.

@Djelon:
W USA możesz postawić dom, który pierwszy lepszy wiatr ci zdmuchnie.
W Polsce prawo reguluje ci kąt nachylenia, szerokość i wysokość stopni schodów w środku.
  • Odpowiedz
@Informacja_o_cookies: akurat pewnie się zdziiwisz ale 90% polskich domów ma 40% konstrukcji (poddasze użytkowe) w technologii szkieletowej. Na dodatek z mokrego drewna nie spełniającego żadnych norm.
U nas po prostu nie ma tornad ani huraganów w takiej skali.
Na dodatek u nich na każdym etapie budowę sprawdza inspektor budowlany.
  • Odpowiedz
@sprite: no umiejętność czytania ze zrozumieniem wystarczy żeby ogarnąć WT. Na dodatek i tak przyklepać musi to architekt adaptujący.
Większość projektów branżowych w projektach gotowych to jakiś żart.
  • Odpowiedz
@Djelon: Autorem projektu jest ten, kto przybija pieczątkę. Nawet konstrukcje możesz sam zrobić. Jeżeli ktoś z uprawnieniami się pod tym podbije to nie ma problemu.
  • Odpowiedz
@Djelon to była dobudówka do istniejącego domu, wielkość około 60m2 parteru +piętro. Ale to było 7 lat temu, więc obawiam się że nijak koszt nie przełoży się na dzisiejsze ceny
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Djelon: a co z planem zagospodarowania i tymi, jak to sie mowi, ktos kto pilnuje zebys nie postawil palacu obok niskiej zabudowy? Albo dwuoietrowego domu przy parterowych? Chyba trzeba zachiwac jakas spojnosc w wygladzie zewnetrznym z otoczeniem?
  • Odpowiedz
@Djelon: w gotowych projektach owszem:) Bo w nich chodzi o to by kupujący myślał że raz zapłaci i już ma wszystko. A prawda jest taka że każdy projekt wymaga adaptacji do warunków w jakich budynek będzie budowany (np w przypadku c.o.)
  • Odpowiedz
@Djelon: ja myślę, że to o czym myślisz to jest projekt koncepcyjny. Narysujesz sobie kondygnacje, przekroje, układ ścian itp. a architekt później na podstawie tego stworzy projekt budowlany, wykona obliczenia, dopasuje do aktualnych norm, mpzp czy warunków zabudowy. Myślę, że wtedy wyjdzie połowa ceny projektu indywidualnego bo te negocjacje z klientem ponoć najgorsze. Projekty branżowe to zwykle tylko na papierze bo każdy wykonuje po swojemu.
  • Odpowiedz
@Djelon: ciężko ci będzie w 5k się zamknąć. Branżyści min. 1k biorą. Geodeta 1k za mapę do celów projektowych. Za pieczątkę przybitą przez architekta z uprawnieniami pod projekt architekta bez uprawnień biorą od 500 zł wzwyż. Więc nikt za 1k ci nie zrobi projektu na podstawie twoich rysunków.
  • Odpowiedz
@Djelon: Konstrukcja idealnie policzona, jaka to dla Ciebie? Elementy konstrukcji projektuje się na podstawie norm, mają one działać bez żadnych awarii np. przez 50 lat (dla domku tyle będzie). Normy określają na podstawie badań statystycznych przewidywane obciążenia. Potem to wygląda tak, że liczysz dany element na najgorszą kombinację obciążeń, stosując dużo różnych współczynników (zwiększasz obciążenie, zmniejszasz wytrzymałość materiału, zmniejszasz niektóre obciążenia nakładające się itd.). Finalnie otrzymujesz wytężenie elementu, które ma
  • Odpowiedz
@Djelon: Jak wyżej - da się, ale siadając po raz pierwszy do takiej roboty, zajebiesz się samym przeglądaniem WT ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dodatkowo - aktualnie wymagane jest, żeby w projekcie były takie pierdoły jak charakterystyka energetyczna, czy analiza OZE (śmieci do zrobienia "na sztukę", ale musi być - płacąc za wszystko z osobna myślę, że wyjdzie cię to może minimalnie taniej niż indywidualny projekt (
  • Odpowiedz
@Djelon: 5k? Sam konstruktor za projekt prostego domku bierze 2,5-3k, bardziej wymyślny, gdzie trzeba się zastanowić 2 razy to tak z 5k. A gdzie reszta branż? Jestem konstruktorem bez uprawnień i poza pracą w biurze robię projekty, które potem są "podbijane". Ceny na podstawie ok. 25 projektów, które zrobiłem dla konstruktorów przez ostatnie 3 lata.
  • Odpowiedz