Wpis z mikrobloga

Mireczki i Mirabelki, czy taki zestaw jest OK?

https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/procesory-45/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=439248

Przeznaczenie to gry (WoW, PoE głównie, jakieś starsze FPSy) + Internet. Cena mogła by być trochę niższa, więc jak można gdzieś przycebulić, to ja chętnie ()

#pcmasterrace #komputery #laptopy #informatyka #pytanie
  • 153
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pls nie toczcie wojenek, Azulana tylko poprosiła o pomoc, stawiam że wisi jej czy woli być po zielono-niebieskiej czy czerwonej stronie. W CPU Intel jest aktualnie nieopłacalny, a AMD oferuje do tego jeszcze Wraithy,l. Batalia AMD vs Nvidia jest wyrównana, ale RX'y oferują Freesync i lepsze sterowniki, a GTXy mniejszy pobór prądu i minimalnie lepsze wyniki. Nie zapraszam do dyskusji bo nie ma o czym.

@Azulana jutro podam sensowne zestawy, bo
  • Odpowiedz
@XkemotX: ja nie potrzebuję jakiegoś wybitnie drogiego zestawu z ogromnymi osiągami, wystarczy mi średniak na warcrafta na średnich ustawieniach i okazjonalnie jakieś inne gierki, ale nic z najnowszych tytułów. byleby nie wyszło drożej niż już jest, nie jestem zapalonym graczem tylko casualem który po pracy lubi sobie odpalić gierkę, więc bez przesady z tymi wojnami na intele i amd
  • Odpowiedz
@Azulana: To ja nie wiem. To jest i tak zestaw jak to mawiają fanboje Intela dla bezdomnych i strasznie budżetowy. Jakbyś miała stawiać to na Intelu to owszem koszty są zupełnie inne. Co do cen to patrzysz totalnie w złych miejscach, Takie coś powinno się poskładać spokojnie za maks 3k zł! Z 16GB Ramu!
  • Odpowiedz
@andreeeTHC: ale gdzie w takim razie szukać, żebym miała poskładane na gotowe? poza morele nie znam strony, na której mogę wskazać komponenty, żeby mi ktoś je złożył i wysłał kurierem na mój adres
  • Odpowiedz
@XkemotX: W jakim sensie lepsze sterowniki?

W każdym. Wsparcie na lata, faktyczny (pozytywny) wpływ na działanie kart w danych grach i/lub aplikacjach z update'ami, stabilność i coroczna duża aktualizacja.
  • Odpowiedz
@andreeeTHC: ale rozumiesz, że ja nie znam nikogo kto mi to zmontuje? jakbym umiała, to oczywiście wybrałabym same najtańsze opcje i sama złożyła, ale ja polegam tylko i wyłącznie na serwisach typu morele. więc coś takiego mi wskaż, a nie linki do produktów, bo coś takiego to ja sama sobie umiem wyszukać.
  • Odpowiedz
@XkemotX: Nvidia nie daje wsparcia na lata i karty nie są stabilne?

Obniżanie wydajności starych kart nowymi sterownikami. Nie, nie daje.
Nie piszę też, że karty nie są stabilne. Piszę o sterownikach, ale... o nich też tego nie napisałem. Są mniej stabilne od sterowników AMD, polecam testy.
  • Odpowiedz
@Azulana: kolegów nie masz? Ja dobrym znajomym składałem po 50 dych Pecety. I zrozum, że w takim sklepie co składają niby w cenie komponenty są znacznie droższe i tak naprawdę dopłacasz 500zł za złożenie peceta, bo to taka kwota wychodzi zazwyczaj w droższych częściach.
  • Odpowiedz
Obniżanie wydajności starych kart nowymi sterownikami

@XkemotX: Gdzie takie brednie przeczytałeś?
Poza tym mylisz kartę sieciową z kartą sieciową wbudowaną w płycie. Tamta karta tp link działa na wifi, do płyty musisz podłączyć kablem.
  • Odpowiedz