Wpis z mikrobloga

Mireczki i Mirabelki, czy taki zestaw jest OK?

https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/procesory-45/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=439248

Przeznaczenie to gry (WoW, PoE głównie, jakieś starsze FPSy) + Internet. Cena mogła by być trochę niższa, więc jak można gdzieś przycebulić, to ja chętnie ()

#pcmasterrace #komputery #laptopy #informatyka #pytanie
  • 153
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@andreeeTHC: mowisz o tak znanym zasilaczu "POWER BLACK 550W 80+", ze nawet google nie moze go znalezc? Nie, nie znam. Czy moze mowisz o Modecom Volcano, na kondensatorach ChengX ktore maja taka opinie, ze najlepiej jak najszybciej je wymieniac?
A Morele to sklep jak sklep. Jak sie nie podoba to mozna kupic w innym. Maja wygodny konfigurator, poza kilkoma przypadkami gdy cos skiepszcza maja tez dziesiatki tysiecy innych zamowien z
  • Odpowiedz
@Tak_masz_racje: Wiesz mnie to nie obchodzi, nie mam zamiaru się spierać. Kupiłem licencje OEM od legalnie działającej firmy, na wszystkich maszynach klucze ruszyły i jest zero problemu od ponad roku, więc po co drążyć temat? Poza tym nawet jeśli firma sprzedaje jakieś klucze na zasadzie wału, to nadal co ma mnie to interesować? Mam na wszystkie dowody zakupu, sprzedaż zarejestrowana przez allegro. Więc wytłumacz mi, 6 Pecetów z licencjami, na
  • Odpowiedz
@Tak_masz_racje: Umrę z tego powodu w męczarniach. Tylko nie rozumiem, po co w takim razie podnosisz temat? Bo widzisz jak o czymś tłukę po klawiaturze, to jest sprawdzone na mojej skórze. Nie jestem trollem leśnym pod tytułem, bo słyszałem że znajomy szwagra tak se zrobił i mu działa. raczej tak nie mogę, bo wyobraź to sobie, że 2 Pecety z tymi windowsami są używane jako firmowy sprzęt. I wyobraź to
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Tak_masz_racje: @andreeeTHC: generalnie na Allegro możesz trafić 2 rodzaje kluczy: odinstalowanie i odsprzedane OEMy, które są legalne i całą resztę, kradzionych, generowanych czy zdobytych w inny sposób. Nigdy nie wiesz co kupujesz. Osobiście nigdy bym tego do firmy nie kupił. Obydwa rodzaje będą działać, tylko w jednym z przypadków możesz po jakimś czasie otrzymać wezwanie na komendę ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Azulana: oesu, co tu się stało :D
Twój pierwszy zestaw zdecydowanie się nie opłaca i tak jak wyżej: Ryzen 5, MSI B450 Pro jako baza w tym budżecie i można to spokojnie ogarnąć dużo taniej. Jak nie zapomnę to jak będę przy kompie popołudniu to wyślę co tam mam pokonfigurowane.
Co do składania to też przewinęło się wyżej - dodajesz kod i masz montaż podzespołów + wysyłkę za złotówkę, pozostaje
  • Odpowiedz
@Azulana: Te propozycje mirków to żenada, jakby w ogóle nie czytali co piszesz... Twój zestaw jest prawie najlepszym rozwiązaniem przy wymaganiach które podałaś, zaraz zrobię z niego najlepszy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zamieniłbym procesor na generacje nowszy i mocniejszy https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-5-2600-3-9ghz-16mb-box-yd2600bbafbox-980255/ (symboliczna dopłata)

Karta przepłacona i to o kilkaset zł, za dużo niższą cene możesz miec lepsza wersję 8 gb: https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-rx-570-gaming-8g-8gb-gddr5-256-bit-dvi-d-hdmi-3xdp-box-gv-rx570gaming-8gd-4143593/

do tego proponuje wyrzucić całkiem wiatrak
  • Odpowiedz
@Azulana: Musisz wybrać w końcu wybrać jakiś zestaw i zapytać wszystkich czy ok, bo każdy wstawi podobny zestaw do mojego, który wcześniej podałem.
https://www.morele.net/inventory/info/c7ea3dab/
To tylko już kwestia trochę innych modeli płyt głównych itp.

Tak jak pisałem wcześniej to dokładasz system, kartę wifi i ewentualnie dysk HDD 1tb i to tyle. Mniej więcej wszystkie zestawy tak będą wyglądały, bo w tej cenie nic innego się nie wymyśli.
  • Odpowiedz
@Tak_masz_racje: ja rozumiem, teraz tak naprawdę czekam tylko na to, co mi pokaże zielony Mirek i tyle. Zauważyłam, ze wszystko kręci się wokół tych samych komponentów, już mam w miarę nakreślony obraz tego, jak to ma wyglądać, wiec jedziemy z zakupem ( )

Jakie są strony warte poczytania o sprzęcie? Bo ja głównie w telefonach siedzę, na komputerach się nie znam
  • Odpowiedz
@Azulana: ogólnie zgadzam się z tym, co napisano wyżej - @Tak_masz_racje, @bartowsky, czy @Nocnik123.
Generalnie wszystko sprowadza się do zestawów podanych przez @XkemotX, dlatego do jego zestawów się odniosę, bo są na ten moment całkiem sensowne i dał Ci całkiem spory przekrój.
Nie decydowałbym się na zestaw ze zintegrowaną grafiką, chociaż jest to jakaś opcja. Ale nie decydowałbym się, bo jednej Mirabelce tutaj
  • Odpowiedz
@Odczuwam_Dysonans ale to zajebiście, że się rozpisałeś - bo wtedy @Azulana ma większe pole manewru. Od siebie dopiszę:

Opcja działa lub działała do niedawna również z usługą składania z systemem. Wiem od innych ludzi, którym wysyłałem zestawy po Gametrade czy PurePC. Swoją drogą wklejam znowu kod, żeby się nie zgubił - W3FHN58JFW

Dałem Gigabyte właśnie ze względu na poszukiwanie w cięciach dla kosztów. Chciałem wrzucić MSI ale stwierdziłem, że jak ma być
  • Odpowiedz