Wpis z mikrobloga

#mikrokoksy

Widzieliście kiedyś coś takiego Zercher Lift? Jeszcze się z takim "bojem" nie spotkałem. Czemu to służy? Rozumiem, że na nogi ale wygląda mega kontuzjogennie dla pleców. Mimo wszystko szacun 250kg sobie tak utrzymać O_O
johnmorra - #mikrokoksy

Widzieliście kiedyś coś takiego Zercher Lift? Jeszcze się ...
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@johnmorra:
świetne ćwiczenie akcesoryjne do martwych ciągów i siadów. Nie jest bardziej kontuzjogenne niż przysiad czy mc. Dobrze uczy wytworzenia i utrzymania spięcia i fazy koncentrycznej, do tego jest ciężkie mentalnie przez ból ramion jaki odczuwasz. Spróbuj.

btw Seba to mądry gość, w Polsce obecnie jeden z lepszych trenerów
  • Odpowiedz
@kacperpzn:
dlaczego dla bicepsów? trochę za mała dźwignia na ten mięsień jeżeli sztanga siedzi w "dołku". Biceps przy normalnym ułożeniu nie będzie zmieniał długości, IMO daje to małe ryzyko zerwania/naderwania/naciągnięcia. Powiedziałbym, że prędzej m. ramienny lub ramienno promieniowy przez ucisk i jednoczesną rotacje nadgarstka może cierpieć.
  • Odpowiedz
@bdm_bq: robie zercher squat i zercher hold i zercher carry. To się wydaje ze biceps nie pracuje dopóki nie zaczniesz robić ćwiczeń chwytem zerchera. Biceps pracuje bo biceps trzyma cały ciężar praktycznie przed upadkiem. Tutaj biceps pracuje jak na mc przedramiona.
Ogólnie polecam zercher carry czyli nic innego jak chodzenie ze sztanga chwytem zerchera
  • Odpowiedz
@wizzlerr:
a gdzie ja napisałem, że nie pracuje? pracuje głównie w spięciu izometrycznym, na bardzo małej dźwigni. Jeżeli potrafisz te ćwiczenia robić to nie zmienia znacząco długości. Gdybyś te sztangę przesunął pięć centymetrów w stronę nadgarstka, mogłoby być gorzej. Izometria jest względnie bezpieczna przy takim układzie, dlatego napisałem, że IMO ryzyko kontuzji nie jest tak duże jak może się wydawać.

Lubię i robię właściwie większość wariacji Zerchera, bardzo wartościowe ćwiczenia.
  • Odpowiedz