Wpis z mikrobloga

#programowanie
#programista15k
#javascript

Mireczki, potrzebuję pomocy.
Chciałbym zrobić na sylwestra appkę webową w JSie lub Reactcie, która będzie wariacją na temat quizu, zresztą nieważne o czym.
W jaki sposób polecacie synchronizacje między użytkownikami? Każda osoba ma mieć odpaloną własną kartę w przeglądarce i niekiedy informacje mają być wyświetlane tylko dla wybranej osoby.
Pytanie 1: W jaki sposób w jsie wyróżnić danego użytkownika, czy każda osoba ma jakieś specjalne ID, przez które rozpoznam czy to ta osoba?
Pytanie 2: w jaki sposób zorganizować transfer informacji pomiędzy graczami? Pierwsze co wpadło mi na myśl, to json-server i pobieranie wszystkiego ajaxem, plus niewidzialny host, który przechowywałby skrypty rozgrywki i zarządzał grą.
Myślicie, że taki sposób zapewni mi stabilną grę w czasie rzeczywistym i nic się po drodze nie wypierdzieli? :D
  • 13
@CreaOnion: 1. to przecież zależy od ciebie, jeśli nadasz im takie ID to będą mieli
2. jak koniecznie chcesz P2P to są biblioteki, które je dają (pierwsza z brzegu: https://peerjs.com/). W innym wypadku pozostaje ci scentralizowany serwer, który przez sockety będzie komunikować ze sobą użytkowników
3. odpowiedź brzmi: to zależy ( ͡° ͜ʖ ͡°) od liczby podłączonych użytkowników i od tego jakimi zasobami będziesz dysponować
@epi:
@Marmite
Chodzi o ID nadane przez przeglądarkę, czyli jak wbije na stronę 10 typa, to JS powinien mieć możliwość odróżnienia ich wszystkich.

najszybciej bedzie po prostu użyć firebase ;)

Czy cały projekt będę musiał robić pod firebase? Bo sam rozumiesz, mam tylko parę dni na napisanie tego, a nie korzystałem nigdy z tego.
@CreaOnion: przeglądarka nie nadaje żadnego ID. Musisz samo sobie takowe zrobić, może to być np. coś losowego czyli choćby Math.random() sklejony z godziną wejścia co do milisekundy, albo np. wyliczony fingerprint zależny od ustawień przeglądarki, taki jak tutaj http://valve.github.io/fingerprintjs2/ (przy czym jego też warto jakoś lekko zmodyfikować godziną wejścia na stronę)
Czy cały projekt będę musiał robić pod firebase?

@CreaOnion: dziwne pytanie ;)
mozesz po prostu skorzystać z firebase do ogarnięcia komunikacji między userami

mam tylko parę dni na napisanie tego, a nie korzystałem nigdy z tego.

@CreaOnion: podstawy ogarniesz w parę minut ;)