Wpis z mikrobloga

Zawsze kisnę ze ślepej wiary ateistów, że świat powstał w wyniku tego, że "nic" wybuchnęło. Tak samo z siebie. Szkoda, że nigdy nie widziałem, by ot tak bez przyczyny z nicości pojawił się przede mną rower lub samochód.
#ateizm #religia #chrzescijanstwo
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

to był wybuch nieskończenie wielu ściśniętych cząsteczek wodoru i helu

@Increev: a to ciekawe. Musisz powiedzieć o tym naukowcom, bo oni myślą, że w początkowych fazach rozwoju Wszechświata nie było nawet protonów i neutronów.
  • Odpowiedz
widać, żeś z fizyki pała

@stefan_pmp: fizyka mówi, że coś może się pojawić bez przyczyny? To jeszcze większe voodoo niż magik wyciągający królika z kapelusza - bo przynajmniej wtedy przyczyną pojawienia się królika jest magik.
  • Odpowiedz
Zobaczcie jak dokładnie Biblia opisuje początek Wszechświata 2,5 tysiąca lat temu a naukowcy wiedzą to dopiero od kilkudziesięciu lat. Przypadek? @Increev: @stefan_pmp: 22 Ten, co mieszka nad kręgiem ziemi,
której mieszkańcy są jak szarańcza,
On rozciągnął niebiosa jak tkaninę
i rozpiął je jak namiot mieszkalny. @fishery: @xVolR:
  • Odpowiedz
@PolskaPrawica: Typowy strawman. Spytaj się najpierw jakiegoś ateistę co na ten temat uważa zamiast wiedzieć lepiej.

Poza tym creatio ex nihilo to domena teistów. Na początku było nic, potem Bóg z niczego stworzył coś - creatio ex nihilo.

Świat nauki odpowiada - "nie wiem".
  • Odpowiedz
@PolskaPrawica porównywać człowieka do roweru czy krzesła. Nie ma co.

Ja widzisz nie wychodzę z założenia że kiedyś była nicość. W ogóle nawet próżnia to nie jest nicość. Nikt nie wie co to nicość więc jak można zakładać że była na początku?

Zawsze było "coś" pytanie tylko co.

Akurat argument Boga jest najmniej prawdopodobny bo powstanie samego tak zaawansowanego konstrukta jest dużo mniej prawdopodobne niż powstanie choćby człowieka.
  • Odpowiedz
22 Ten, co mieszka nad kręgiem ziemi,

której mieszkańcy są jak szarańcza,

On rozciągnął niebiosa jak tkaninę

i rozpiął je jak namiot mieszkalny.

@
  • Odpowiedz
@PolskaPrawica: nie można patrzeć, ze niczego wtedy nie było, ponieważ nie ma czegoś takiego jak „wtedy”. Czas tez powstał w bigbangu. Przedtem nie było nawet niczego.
  • Odpowiedz
@Szysznik: Widze że zabolało. Nie wiem gdzie ty to wyczytałeś że jest płaska / może problemy ze zrozumieniem tekstu/ To że wszechświat się rozciąga wiadomo dopiero od niedawna więc błądzisz. Właśnie metafora z tkaniną a niektóre przekłady mówią wrecz gaza idealnie pasuje do struktury wszechświata, wystarczy wgooglać struktura wszechświata i zdjęcia idealnie wykazują na podobieństwo do delikatnej tkaniny wręcz gazy. Zresztą Biblia nie jest podręcznikiem naukowym po prostu jest pisana
  • Odpowiedz
Widze że zabolało

@Handyman: Co najwyżej lekko zirytowało. Zawsze mnie lekko irytuje, gdy ktoś przytacza jakieś starożytne pisma jako dowód, że te kilka tysięcy lat temu ludzie tyle samo, a nawet więcej, niż my teraz. Nieważne, czy to biblia, koran, kalendarz majów, czy inni starożytni kosmici.

Bo jak do tej pory zawsze sprowadzało się to do wykręcania tekstu źródłowego na wszystkie możliwe sposoby i czytanie pomiędzy między wierszami, zapominając o czytaniu samych
  • Odpowiedz