Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do tego wpisu
Oto rezultat. W komentarzach zdjęcia przed pieczeniem i dodatkowy dwukilogramowy, który zrobiłem, bo miałem za dużo zakwasu.
Mimo, że więcej roboty w danym momencie, to w ostatecznym rozrachunku mniej, niż pieczenie po dwa bochenki, teraz już chyba zawsze będę robić po 4

Miałem wołać @Mihuh

#gotujzwykopem #gzw #chlebdomowy #chlebdyniela #bojowkapiekarska
Pobierz
źródło: comment_edYwcHswdMjj5bmTR2MWshjPd7Tr4R4z.jpg
  • 25
@Zamknijmordeboncki:
- 50 g mąki zytniej razowej i 50 g przegotowanej ciepłej wody mieszasz razem
- następnego dnia wybierasz połowę i znowu dodajesz 50 g mąki i 50 g wody
- następnego dnia wybierasz połowę i znowu dodajesz 50 g mąki i 50 g wody
- i tak ze 6 dni, po tygodniu zakwas powinien już pracować, choć będzie za słaby, żeby unieść chleb
- potem przed robieniem chleba zakwas trzeba