Wpis z mikrobloga

"Wiem, że w dużych miastach są oferty pracy dla programistów zarabiających po 20 tysięcy złotych. Ale bohaterowie mojej książki nie zarabiają tyle przez rok." - cytat z Newsweeka i głównego wykopu.
Bo są za głupi! Tak, 1,6 mln pracujących Polaków to debile. Znam ludzi, którzy robią po 20 tysięcy i programistami nie są, ale w zasadzie są to mniejsze zarobki:
-maszynista, który stale się doszkala i zdobywa kwalifikacje: 8 tysięcy netto, tak, maszynista bo się młodym nie chce uczyć tego zawodu
-glazurnik, lekko 15k wyciąga, roboty ma w cholerę, ale on myśli i zatrudnił kilku pomocników, położyli glazurę w kuchni w 3h, podłoga i ściana, po czym polecieli na następne zlecenie (kilka zleceń na dzień wychodzi)
-hydraulik, przyszedł, naprawił przeciekające łączenie (300zł), dzwoniłem do 11 hydraulików i 1 się zlitował, reszta woli na domkach pracować
-znam też profesjonalnych złomiarzy, jak z filmu Discovery. Jeżdżą ekipą i busem po Polsce, 50k do podziału na 4 wychodzi
-nie mówiąc już o robocie stricte IT, ale nie programowanie, np. właściciele stron internetowych, blogów, sklepów - to nie robota? No tak, skoro nie fizol, to nie robota.

Wszystko się rozchodzi o poszerzanie kwalifikacji, bycie specjalistą w swojej dziedzinie. Te 1,6mln ludzi (800tysięcy na minimalnej, to muszą być debile, skoro potrafi ich zastąpić Ukrainiec bez znajomości języka).

Jak ktoś w Polsce z polityków mówi, że trzeba pomóc najbiedniejszych, to mi się nóż otwiera w kieszeni. Dlaczego mamy pomagać najbiedniejszym? Są biedni, ponieważ są debilami... (wykluczając niepełnosprawnych).

#praca #biznes #programista15k #bekazpodludzi
  • 288
@20kmiesiecznie Hehe to sie zgadza. Dzisiaj wykwalifikiwany fizol zarobi lekko 10k. Tak jak piszesz, zatrudnilem glazurnika ostatnio dwie łazienki wg projektu na gotowo + 30 m2 plytek w kuchni przedpokoju i kotlowni. 14 tys netto krzyknął a to jest gość "po znajomości" mowi, ze 3 tyg max mu zejdzie, ma pomagiera za 12zl/h
Dwoch innych co odprawilem chcialo za to samo ponad 20k... to co sie z cenami porobolo ostatnio to jakis
@20kmiesiecznie: rozsądny wpis ale rzucasz perły przed wieprze xD

na wykopie panuje przekonanie, że za najprostsze prace wykonywane przez 8h i ani sekundy dłużej, nie wymagające zaangażowania intelektualnego to się NALEŻY CONAJMNIEJ 4 tysiące na rękę i to oczywiście na umowę o prace z płatnymi urlopami (a jak złodziej nie da to cyk L4 - bo trzeba zachlać z byle okazji)

Większość ludzi w tym kraju woła tylko głośno „DAJ” a
@HateAccount
Akurat tu nie ma co się śmiać..
Bo ogarnięty glazurnik co nie myśli tylko o tym aby coś wypić tylko bierze kielnie, pace staje i robi to z palcem w dupie tyle wyciągnie.
Bo ten fach zanika tak jak spawacz, cieśla czy zbrojarz..
"Za dużo architektów, za mało budowniczych"
#pdk #praca
@HateAccount no pracując u kogoś tyle nie zarobi ale prowadząc działalność jak najbardziej(on i pomocnik wystarczy, a często takie prace wykonuje się samemu), poza układaniem glazury mogą kłaść karton-gipsy, szpachlować, zająć się białym montażem itp. czyli to co trzeba zrobić czy to w kuchni, czy łazience. Akurat tę branżę znam dobrze więc nie jest to nic zaskakującego, ktoś kto coś umie i jest konkretnym człowiekiem na brak pracy nie narzeka.
@20kmiesiecznie: Zapominasz że
1. rząd stosuje dopłaty do Ukraińców (także studentów, którzy mogą wcale nie pokazywać się na uczelni, bo kto ich wyrzuci?)
2. emigrują młodzi Ukraińcy (hindusi, nepalczycy etc), którym chce się niszczyć zdrowie za 8zł/h i którzy są JESZCZE niezorientowani ile naprwadę powinni zarabiać
3. wyrobienie specjalizacji trwa, a człowiek nie przeżyje za wpis do portfolio
4. ~500 tysięcy polskich studentów rocznie uświadamia sobie że zmarnowało sobie najlepszy okres
@Phallusimpudicus: sam studiowałem IT i powiem Ci, że to najbardziej zmarnowane 4 lata mojego życia, na szczęście ogarnąłem się przed pójsciem na magisterkę. Każdy patrzy tylko na umiejętności i czy można je szybko zweryfikować:
-specjaliści, fizole, z polecenia, reputację buduje się latami
-IT, portfolio, github, stackoverflow, a papier to sobie możesz w dupę wsadzić lub w ramkę oprawić, nikt go nie wymaga, zresztą w IT większość osób to biznesmani, nawet goście
-maszynista, który stale się doszkala i zdobywa kwalifikacje: 8 tysięcy netto, tak, maszynista bo się młodym nie chce uczyć tego zawodu (...) -hydraulik, przyszedł, naprawił przeciekające łączenie (300zł), dzwoniłem do 11 hydraulików i 1 się zlitował, reszta woli na domkach pracować

@20kmiesiecznie: Obaj ci panowi zarabiaja nie dlatego, że są zdolni ale dlatego, że maja mała konkurencję. Przeszkoliby się w ich kierunku niewielki ułamek biedoty i by było po wysokich stawkach.