Wpis z mikrobloga

"Wiem, że w dużych miastach są oferty pracy dla programistów zarabiających po 20 tysięcy złotych. Ale bohaterowie mojej książki nie zarabiają tyle przez rok." - cytat z Newsweeka i głównego wykopu.
Bo są za głupi! Tak, 1,6 mln pracujących Polaków to debile. Znam ludzi, którzy robią po 20 tysięcy i programistami nie są, ale w zasadzie są to mniejsze zarobki:
-maszynista, który stale się doszkala i zdobywa kwalifikacje: 8 tysięcy netto, tak, maszynista bo się młodym nie chce uczyć tego zawodu
-glazurnik, lekko 15k wyciąga, roboty ma w cholerę, ale on myśli i zatrudnił kilku pomocników, położyli glazurę w kuchni w 3h, podłoga i ściana, po czym polecieli na następne zlecenie (kilka zleceń na dzień wychodzi)
-hydraulik, przyszedł, naprawił przeciekające łączenie (300zł), dzwoniłem do 11 hydraulików i 1 się zlitował, reszta woli na domkach pracować
-znam też profesjonalnych złomiarzy, jak z filmu Discovery. Jeżdżą ekipą i busem po Polsce, 50k do podziału na 4 wychodzi
-nie mówiąc już o robocie stricte IT, ale nie programowanie, np. właściciele stron internetowych, blogów, sklepów - to nie robota? No tak, skoro nie fizol, to nie robota.

Wszystko się rozchodzi o poszerzanie kwalifikacji, bycie specjalistą w swojej dziedzinie. Te 1,6mln ludzi (800tysięcy na minimalnej, to muszą być debile, skoro potrafi ich zastąpić Ukrainiec bez znajomości języka).

Jak ktoś w Polsce z polityków mówi, że trzeba pomóc najbiedniejszych, to mi się nóż otwiera w kieszeni. Dlaczego mamy pomagać najbiedniejszym? Są biedni, ponieważ są debilami... (wykluczając niepełnosprawnych).

#praca #biznes #programista15k #bekazpodludzi
  • 288
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kiszczak: skąd masz tą wiedzę? bo właśnie z nim piszę i tak, po 2 miechach kursu dostał licencje potem wyjeźdił 1200 h jako obserwator zdał egzamin i wraz z zatrudnieniem dostał świadectwo maszynisty i zajęło mu to rok i 10 miesięcy, więc kolego pierd***olisz xDD i nie dostaje 4k
  • Odpowiedz
@herakliusz_atencjusz Może i ma 3k w jakiejś małej spółce osobowej typu WKD czy koleje dolnośląskie. Ale jeśli nie chcę mu się ruszyć d--y dalej to może winić tylko siebie. Co do ściemniania przez moich bliskich- zdarzyło się niejednokrotnie, że widziałem przychodzący przelew. No i widzę na co moich bliskich stać.
  • Odpowiedz
  • 0
@20kmiesiecznie Świat działa tak, że nie każdy może być alfą. Niektórzy musza wykonywać takie rzeczy jak:sprzątanie, podawanie kluczy w hotelu czy naprawianie zepsutego zamka. Całe szczęście, że nie każdy jest przedsiębiorczy
  • Odpowiedz
@20kmiesiecznie: Gościu, przecież ty nie masz najmniejszego pojęcia o tym jak wygląda fizyczna praca.
Maszynista 8k? Może z kilkunastoletnim doświadczeniem i papierami na wszystko. Zapomniałeś jednak o paru rzeczach. Po pierwsze jest to zawód elitarny, ilu jest w Polsce maszynistów, parę tysięcy? Nikłe szanse na zdobycie takiej pracy bez znajomości. Po drugie uprawnienia na pociąg to nie prawo jazdy kat. B, pociąg to setki ton stali i kilkaset metrów długości za
  • Odpowiedz
@magdonald:

Albo jesteś specjalistą, lubisz to co robisz i zarabiasz-nie ważne czy po studiach czy nie, albo kończysz g---o kierunek i siedzisz na kasie w lidlu z 2k, bo nie wiedziałeś czym chciałbyś się zajmować.

k---a czemu te bzdury o byciu specjalista zawsze pisza programisci xD
A ten glazurnik to Cie w c---a zrobil - srasz kasa z korpo to wyczul okazje. Normalnie zaden tyle nie zarabia. Rownie dobrze mozna
  • Odpowiedz
@Kryptonim_Janusz: aha w mailu z czystymi informacjami o metrażu i o tym co jest do zrobienia wyczuł, że mam kase? XD podobnie jak 15 innych ekip xD powodzenia xD w wawie brakuje zwykłych wykonczeniowców więc mogą się cenić, bo mają roboty od z-------a.
  • Odpowiedz
@magdonald: pewnie sie zgaduja ile krzyczec i czekaja czy ktos tyle zaplaci. Ale mniejsza juz o tych glazurnikow. To co pisze OP to stek bzdur. Zadna firma nie zaplaci duzych pieniedzy za niewielkie kompetencje. Chyba ze osoba ustalajaca zarobki sama jest niekompetentna wtedy nie dosc ze da tzw "cieple stolki" to jeszcze tam kolegow powsadza
  • Odpowiedz
@20kmiesiecznie: przeczytałem i takie "mądrości" to musiał jakiś dzbanowaty couch napisać...
Pomijając już nawet fakt, że te wysrywy nie mają wiele wspólnego z prawdą to nie sztuką jest dużo zarabiać i dużo pracować. Co to za życie jak robisz coś czego nie lubisz tylko dlatego, że są z tego dobre pieniądze?
No i gdzie jest granica? 20k a dlaczego nie 40k czy 120k?
Przecież równie dobrze mógłby napisać ktoś zarabiający
  • Odpowiedz
@Kryptonim_Janusz: Zgadują się ekipy z różnych miast i totalnie różnych ogloszeń, weź sie obudź, tu nie ma żadnych teorii spiskowych xD Op nie pisał o niewielkich kompetencjach xD Z tego co zrozumiałam(nie czytalam wszytkich jego komentarzy) pisał o tym, że jak się na czymś znasz to zarobisz. Jak chcesz być maszynistą to musisz poświęcić czas na kursy, podobnie firmy wykończeniowe. Większość lepszych firm wykończeniowych ma chociażby ogłoszenia na olx, czy
  • Odpowiedz
  • 0
@20kmiesiecznie Organizowane są kursy dla dorosłych, czywiście warunek to bezrobotny! i jak się tutaj rozwijać zawodowo, w pracy pozostaje jedyny kurs obowiązkowy bhp co pół roku..
  • Odpowiedz