Wpis z mikrobloga

"Wiem, że w dużych miastach są oferty pracy dla programistów zarabiających po 20 tysięcy złotych. Ale bohaterowie mojej książki nie zarabiają tyle przez rok." - cytat z Newsweeka i głównego wykopu.
Bo są za głupi! Tak, 1,6 mln pracujących Polaków to debile. Znam ludzi, którzy robią po 20 tysięcy i programistami nie są, ale w zasadzie są to mniejsze zarobki:
-maszynista, który stale się doszkala i zdobywa kwalifikacje: 8 tysięcy netto, tak, maszynista bo się młodym nie chce uczyć tego zawodu
-glazurnik, lekko 15k wyciąga, roboty ma w cholerę, ale on myśli i zatrudnił kilku pomocników, położyli glazurę w kuchni w 3h, podłoga i ściana, po czym polecieli na następne zlecenie (kilka zleceń na dzień wychodzi)
-hydraulik, przyszedł, naprawił przeciekające łączenie (300zł), dzwoniłem do 11 hydraulików i 1 się zlitował, reszta woli na domkach pracować
-znam też profesjonalnych złomiarzy, jak z filmu Discovery. Jeżdżą ekipą i busem po Polsce, 50k do podziału na 4 wychodzi
-nie mówiąc już o robocie stricte IT, ale nie programowanie, np. właściciele stron internetowych, blogów, sklepów - to nie robota? No tak, skoro nie fizol, to nie robota.

Wszystko się rozchodzi o poszerzanie kwalifikacji, bycie specjalistą w swojej dziedzinie. Te 1,6mln ludzi (800tysięcy na minimalnej, to muszą być debile, skoro potrafi ich zastąpić Ukrainiec bez znajomości języka).

Jak ktoś w Polsce z polityków mówi, że trzeba pomóc najbiedniejszych, to mi się nóż otwiera w kieszeni. Dlaczego mamy pomagać najbiedniejszym? Są biedni, ponieważ są debilami... (wykluczając niepełnosprawnych).

#praca #biznes #programista15k #bekazpodludzi
  • 288
@20kmiesiecznie: Masz troche racji, z tym ze musisz wziac poprawke na historie polski.
Wiele z dzisiejszych ludzi wychowalo sie w komunizmie i ten system ich po prostu zniszczyl i wykreowal zle przyzwyczajecia.
A starego psa nowych sztuczek nie nauczysz, w Polsce musza minac z 2 pokolenia zanim bedzie jako tako.
@20kmiesiecznie nie żeby coś ale robię osobiście w hydraulice i znam wiele osób związanych z budowlanką zarobki 10k+ nie są niczym dziwnym. Nie wiem czemu się do ciebie przesadzili. Problem z budowlanymi jest taki że wśród szeregowych pracowników jest masa uzależnionych, od alko, fajek czy dragow. Jak ktoś nie #!$%@? na głupoty to jest w stanie żyć z tego na b.dobrym poziomie. I to jest fakt ))¯_(ツ)_/¯
@20kmiesiecznie: Po pierwsze: trochę bajdurzysz w drugą stronę. Po drugie: ktoś musi wykonywać te #!$%@? prace za gówno-kasę. Ciesz się że przygłupy są na rynku, bo po prostu są potrzebni. Uważam że płaca minimalna ma sens w takich krajach jak UK czy Szwablandia - w krajach gdzie minimalną zarabiają faktycznie najniżej wykwalifikowani, wykonujący #!$%@?ą, nudną robotę którą potrafi wykonać średnio rozgarnięta małpa. Jakby nie zarabiali minimum kasy pozwalającej na życie, to
@Shaggy_dg: przyczepili się, bo dla nich to nie do pomyślenia, że można takie kwoty zarabiać :)
dla kontrastu, przyszła ekipa robić remont dachu, ciągle chcieli zaliczki, pili w pracy, polecieli na zbity ryj i jeszcze się wygrażali. Oni na pewno 15k nie zarabiają ;)
@idiot: ciul z płacą minimalną, u nas chcą wszelkich programów "plus", by im "dawać" :)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@20kmiesiecznie: no z hydraulikiem i 300 zł za łączenie to srogo poleciałeś, znam gościa którzy jest hydraulikiem 30 lat i za takie coś bierze 100-150 zł, na domkach wcale nie jest tak kolorowo, jak ktoś ma fach to pocztą pantoflową się rozchodzi, zazwyczaj jest stały cennik usług, jak usługa nietypowa to na godziny (20-25/h) a wyciągnąć z tego 5k to jest wyczyn.
@20kmiesiecznie najmniej zarabiają wykończeniowcy. W zasadzie od lania fundamentu począwszy do wnoszenia mebli. Każda ekipa z kolejki zarabia coraz mniej. Kiedyś rozmyślałem dlaczego tak jest, i doszedłem do wniosku, że inwestor z czasem zaczyna bardziej rozumieć iż kwota którą przeznaczył na budowę jest zbyt mała, i dociera do niego ze musi oszczędzać xDDDDD nie widzę innego wyjścia. Wykończeniowcy mają zawsze przesrane najbardziej. Ludzie się potrafią o 50 zł targować a za wystawienie
@20kmiesiecznie: Prędzej czy później głodna masa bierze sobie jedzenie sama i żadne płacze o „własności” czy innych oświeconych wartościach tego nie powstrzyma. Godne płace są w interesie wszystkich, tylko głupcy tego nie rozumieją.
@20kmiesiecznie: No tak, zatrudnienie imigrantow absolutnie nie ma nic wspolnego z #!$%@? systemem podatkowym ktory #!$%@? pracodawce i pracownika, nie ma nic wspolnego z chciwoscia januszy i absolutnie nie ma nic wspolengo z faworyzowaniem takowych pracownikow przez panstwo (pokrycie kosztow zycia, ogarniecie lokum, obnizki/ulgi etc). Absolutnie lokalni przecietniacy nie startuja z gorszej pozycji

Potrzeba specjalistow ale nie kazdy nim zostanie. Co nie znaczy ze ci ktorzy sie do tego nie nadaja
@kupczyk:

Ty ciołku a pomyślałeś chociaż przez chwilę, że jak by każdy sie kształcił to kto by ci ciepłe bułki woził? Kto by te bułki sprzedawał? Kto by do twojego auta za 50 tysi koła przykręcił? Kto by ci fajki w kiosku sprzedał? Mam jeszcze wyliczać? Weź się ogarnij

O tak xD, nie zawiodłem się, niemal od razu wpis mówiący, że muszą być tacy co zarabiają mało xD. Tak właśnie państwa