Wielki fan kawy z ekspresu here, muszę jednak przyznać, że z tego oto gówienka kawa jest bardziej taka jakby oleista. I co za tym idzie bardziej aromatyczna no i ma większe #!$%@?ęcie ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ Moc pewnie wynika z dłuższego procesu, ale skąd ta oleistość/gęstość? Czy zmniejszenie ciśnienia w ekspresie da podobny efekt? Czy są ekspresy, gdzie można regulować cisnienie i nie kosztują milionów monet?
@Profil_Internetowy: powody mogą być dwa, twój ekspres jest źle ustawiony i zaparza lurę albo używasz innych kaw. Kawy są różne i jedna będzie miała mocne body i oleistą konsystencję a inna będzie herbaciana. Co do mocy to również powyższe ma zastosowanie ale również zwróć uwagę na ilość naparu, ile ml espresso otrzymujesz z jakiej ilości kawy w ekspresie a jaką objętość ma napar z kawiarki i z jakiej ilości kawy jest
No właśnie rodzaj kawy oraz ilość kawy i wody już wziąłem pod uwagę. Fakt w kawiarce trochę więcej kawy, ale mniej zbitej, grubiej zmielonej i trochę więcej wody. Różnica tylko w ciśnieniu i długości przygotowywania.
#gownowpis #kiciochopyta #pytaniedoeksperta #kawa #kawatime #pytaniedoniebieskichpaskow #pytaniedorozowychpaskow #takmnietociekawiakuratteraz