Powiedzmy, że macie grupę pracowników z których część chciałaby pracować nad jedną rzeczą w zespole - czuć taki "team focus" a druga część woli małe pojedyncze zadania bez tej interakcji. Jak zadowolić obydwie grupy? 50/50% wtedy ta extrawertyczna i chcąca się integrować część wciąż bedzie niezadowolona, a introwertyczna będzie czuła sie zmuszana do współpracy. Podobnie z imprezami. Czy drugi nieco inny przyklad. Niech bedzie sobie znów grupa: mieszane narodowości i religie i poglady. W jaki sposób godzić:
- chęć integracji i otwartosci rozmów choćby w kwestii wyboru restauracji (wiadomo nie wszyscy wszystko jedza), czy miejsca integracji/zabawy (strzelnica/paintball nie dla pacyfistow)
- chęć uszanowania prywatności gdzie nie każdy musi mieć ochotę rozmawiać o prywatnych pogladach, wierze (bądź jej braku), itd.
Można by powiedzieć, moga nieraz odmówić bez podawania przyczyn, ale to bywa odbierane czasem jako niegrzeczne.
@Obstrukcja: Oto odpowiedź człowieka, który kompletnie nie nadaje się do zarządzania. @bogobojny_trans Może zorganizować ankietę bez nazwisk z pytaniami o rozwiązania? Warto przemyśleć oddolne pomysły.
@bogobojny_trans: Nie chodzi mi o nakaz organizacji innym, czyli odpowiedzialność ponosi wciąż organizator. Chodzi zaś też o burzę mózgów wywołaną ankietą (nikt nie broni umieścić prośby o pomysły na event WSPÓLNY, by pogodzić wszystkich). A może po prostu nie wierzysz w tych ludzi? Tak jak argument z BBQ. Istnieją przecież dania dla jaroszy, no i... choć znam ludzi unikajacych mięsai, to nie spotkałem się, by odmawiali mi towarzystwa. Po prostu
@bogobojny_trans: dokladnie, robisz ankietę i pilnujesz, zeby wszyscy byli zadowoleni :P przykład ode mnie - wyjazd integracyjny w góry na jedna noc: Atrakcja do wyboru: paintball lub masaż w SPA Wieczorem też dwie opcje: impreza z tańcem i głośną muzyką albo zaraz obok, na zewnątrz ognisko, gdzie można było sobie na spokojnie pogadać.
@r__k ok, chwilowo nie widzę problemu z takim rozwiazaniem...choć...przykładowo robisz ankietę i pada 14 roznych propozycji ;) lub niech nawet bedzie ich 6. W jaki sposób chcesz je ograniczyć do np 2? Głosujcie dopóki nie zostaną tylko dwie? Dwie o najwiekszej ilości głosów przechodzą? Może sie okazać że z jakichś względów żadna z 2 nie pasuje i znów kogoś wyklucza.
@bogobojny_trans: przechodzą dwie o najwyższej ilości głosów, ankieta wielokrotnego wyboru. Zależy od ilości ludzi, ale raczej jeśli jest ich mniej niż setka, to organizator jest w stanie ogarnąć kto nie głosował czy komu jakieś proponowane rozwiązanie nie pasuje
@r__k czyli ankieta, nieanonimowa? Hm. Nie, takie rozwiązanie i dwie "najwyżej punktowane" przechodzą - nie odpowiada mi. Także temat otwarty, jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły.
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°)
Czy drugi nieco inny przyklad. Niech bedzie sobie znów grupa: mieszane narodowości i religie i poglady. W jaki sposób godzić:
- chęć integracji i otwartosci rozmów choćby w kwestii wyboru restauracji (wiadomo nie wszyscy wszystko jedza), czy miejsca integracji/zabawy (strzelnica/paintball nie dla pacyfistow)
- chęć uszanowania prywatności gdzie nie każdy musi mieć ochotę rozmawiać o prywatnych pogladach, wierze (bądź jej braku), itd.
Można by powiedzieć, moga nieraz odmówić bez podawania przyczyn, ale to bywa odbierane czasem jako niegrzeczne.
#pytanie #praca #zarzadzanie #psychologia
@bogobojny_trans Może zorganizować ankietę bez nazwisk z pytaniami o rozwiązania? Warto przemyśleć oddolne pomysły.
Atrakcja do wyboru: paintball lub masaż w SPA
Wieczorem też dwie opcje: impreza z tańcem i głośną muzyką albo zaraz obok, na zewnątrz ognisko, gdzie można było sobie na spokojnie pogadać.