Wpis z mikrobloga

To widzę że już pojezdzone. Do roboty na 8 a na Zewnątrz 2 stopnie. Termoaktywna i dobry tekstyl to wraz dla mnie za mało na taka pogodę. Rękawice kupiłem ocieplane ale i one przy 5 stopniach się poddają. Po mieście luzik ale jednak 40 km to już inna bajka.
Tylko ja taki zmarzlak czy wam też zimno?
#motocykle
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gixaar: @KasparowGaming: wczoraj przy 10 stopniach jechałem gdzieś 10 minut za miasto i w spodniach tylko podpinka wiatro-wodo (ocieplającą jeszcze trzymam w szafie), do kurtki wszystkie podpinki i jechałem głodny, było w miarę ciepło, a różnica w jeździe 1 km/h, a 100 km/h była zerowa, po prostu było identycznie, może za krótka trasa, bo te około 10min za miastem to mało. Następnie przez jakieś 3 godziny (?) siedziałem
  • Odpowiedz
mimo, że wiatr jest bezustanny i silny (czasem bardzo silny), jeszcze nie miałem potrzeby osłonięcia szyi, ale w razie czego w ruch pójdzie arafatka, a jeśli nie zda egzaminu to może komin taki z windstopperem lub kominiarka (nie używam kominiarki)

@Hamza: Napisałem że to ważne a Ty mi odpisujesz że nie używasz :-)
No to weź odmień "zapalenie nerwu twarzowego" przez przypadki.
Ech, jak krew w
  • Odpowiedz
@Gixaar: na razie nie czułem lodowatego powietrza uderzającego w szyję, dlatego jeszcze jej nie osłaniałem (ale skoro tak ostrzegasz, to będę dmuchał na zimne i zacznę owijać czymś szyję
  • Odpowiedz
@Hamza: Ale tego no... ja nie mam Laboratorium Rękawiczek dla Motocyklistów :-)

Działa jako druga warstwa ciepły jedwab i włóczka, zapewne polar, a z jednowarstwowych Heldy z goretexem.

Narciarskie bym odradzał bo raczej nie mają ani usztywnień ani wewnętrznej warstwy keproteca.

Gx
  • Odpowiedz
@Gixaar: wygooglowałem losowe wpisy na forum, niektórzy są zdania, że cienkie, bawełniane też coś dają, jeden napisał, że na krótkie trasy są akceptowalne.

Ale dość już na ten temat. Jeśli będę często jeździł i będzie zimno mi w dłonie, to może kupię rękawice zimowe, motocyklowe, będą lepsze od półśrodków. Ktoś jest zdania, że jedwabne + podgrzewane manetki łącznie dopiero są ok jako zastępstwo dla zimowych.
  • Odpowiedz
@Gixaar: @Hamza: ja jeżdzę w kołnierzu seca. Zakładam to pod kominiarkę. Osłania szyję i kark. ma w sobie windstopper. Super sprawa. Pracuję głosem więc muszę dbać żeby mi gardła nie przewiało. Dziś pojechałem do pracy (40 km) przy 7 stopniach i było miodzio. Wracałem o 16 przy bardzo silnych podmuchach wiatru i też się spisał. Polecam.
  • Odpowiedz