#programowanie #programista15k To z-----e uczucie kiedy poprosiłeś szefa o pomoc (w kwestii technicznej, a nie projektu), bo jesteś juniorem od niecalego pół roku, a w sumie niepotrzebnie pytałeś, bo znalazłeś jeszcze lepszy sposób -_-
Czy pytanie o optymalizacje kodu przystoi tylko juniorom, czy regular też sobie może na to pozwolić, tj. bo czegoś nie wie o języku / frameworku? Głupio się czuje bo jeszcze nie zrobiłem zadania bez takiego zacięcia, ilość pytan spadła do 1/ max 2 ale ciągle to wkurza, że nie potrafię sam..
@michael93pl: Dziwne flow. W review często mogą wyjść rzeczy które będą potrzebować wtórnego testowania (jak znajdzie się np. inne rozwiązanie danego problemu i trzeba będzie coś zrefactorować). Wiadomo, od tego są unity, ale IMO jednak lepiej testerowi oddać ostateczną wersję kodu (tak wychodzi taniej, bo masz tworzenie -> review -> testowanie -> [ew. poprawki] -> [ew. drobny review jeśli poprawki były większe] -> [ew. retesty] ->produkcja. No ale tak sobie
@lubie-kasztany: true true ale szczerze mi sie to podoba - zanim trafia do review mogę przerobić jeszcze kilka rzeczy, nie tracić czasu samemu, czy wszystko co napisałem działa, a tester to zrobi trochę za mnie. Po jego uwagach, robie to jeszcze raz, znowu oddaję do testowania. Dopiero potem review i już liczy się czysty kod. Jak dostanę 3x tak to wtedy tester ma robotę, gdzie już wszystko musi idealnie grać
@michael93pl: Jakieś wnioski na temat tej książki? Możesz streścić to co do tej pory przeczytałeś? Z Pythonem to ogólnie jest śmieszna sprawa - teraz absolutnie na topie w 90% firm tworzących soft webowy jest DDD i pośrednio związane z nim frameworki - CQRS, ES (mówię pośrednio, bo DDD to bardziej modelowanie aplikacji niż faktyczna implementacja). Pythonowcy jednak zdają się kompletnie ignorować ten trend. Dowód? Znalazłem tylko jedną w miarę sensowną
@lubie-kasztany: Co do języka to niestety nie mam porównania, programuję od prawie roku i nie licząc dodatków jak sql, django, ES, celery, bash itd to siedzę tylko w nim ale mega mi się podoba. Chciałbym kiedyś wyjść z webdev'u i zająć się big data / machine learning ale nawet nie wiem jeszcze czym to się je. Na wszystko mam czas :)
Odnośnie DDD to niestety również zbytt wiele się nie wypowiem,
@michael93pl: Na sam start poleciłbym Ci przeczytanie Czystego Kodu tego samego autora - dobry wstępniak dla ludzi którzy już coś potrafią, ale jezcze tak bardzo nie skupiają się na tym żeby kod wyglądał dobrze.
@lubie-kasztany: Też właśnie sobie zamówiłem i czekam na nią :)
Ogólnie jak zaczynałem się uczyć, miałem przeświadczenie, że programowanie = dokumentacja. Że chodzi o to, żeby coś działało. Jednak, oczywiście zmieniam zdanie,trzeba jeszcze wiedziać jak to wszystko zaplanować, trochę przewidywać co się może stać i jak do tego nie dopuścić. Chyba dlatego programowanie jest takie mega, można cały czas czegoś nowego się uczyć i nigdy tej nauki nie zakończyć ^^
@michael93pl: Właśnie największy fun z programowania to jest modelowanie całej aplikacji :) określasz sobie ogólny zarys, później przechodzisz od ogółu do szczegółu - modelując kolejne byty, związki między nimi, sposób komunikacji. Potem implementujesz sobie to wszystko, pokrywasz testami, a za 2 miesiące jak wrócisz do takiego kodu to wystarczy ci 10 min i już wiesz gdzie jesteś, gdzie skończyłeś i możesz robić dalej.
@lubie-kasztany: Jak podgonię techniczne aspekty ( aktualnie robię mały projekt w django by własnie podopinać tam różne rzeczy) to zamierzam coś większego stworzyć (nawet na papierze na początku) ale wierzę na słowo, to musi być świetne uczucie :D
@michael93pl: zacznij sobie od czegoś prostego właśnie, napisz jakiś scraper czytający nagłówki wiadomości z Onetu czy innej WP, potem napisz api które ci te nagłówki zwróci w JSONIe, odbierz to jakimś prostym JSem i zrób sobie swój newsfeed na przykład
@frogi16: to jest typowe myślenie kogoś na początku kariery, stad mój komentarz. Optymalizacja król, przeliczanie cykli, alignement pamięci, itd. Nie będę tu pisał elaboratu bo jak ktoś ma tak dogmatyczne podejście to komentarz na wykopie go nie przekona, ale chociaż trochę się postaram:) - wszystkie prototypy, poci, mvp itd. nie powinny być optymalizowane bo to strata pieniędzy (może nawet tak jest w przypadku @michael93pl). - godzina pracy dobrego programisty jest
Programmers waste enormous amounts of time thinking about, or worrying about, the speed of noncritical parts of their programs, and these attempts at efficiency actually have a strong negative impact when debugging and maintenance are considered. We should forget about small efficiencies, say about 97% of the
@Strus: nie przeczę temu, a wręcz przeciwnie, sam pisałem, że na wysokim poziomie można sobie na wiele pozwolić. Ale można tylko dlatego, że ktos to zoptymalizował niżej.
Wystarczy spojrzeć na implementację funkcji z biblioteki standardowej C++ żeby zrozumieć o co mi chodzi. Sztuczki tam stosowane są tak sprytne i ciekawe, a przy tym przyspieszające wykonanie kodu, że dzięki temu można budować na tym systemy, które wydajnością przebijają prawie wszystko.
To z-----e uczucie kiedy poprosiłeś szefa o pomoc (w kwestii technicznej, a nie projektu), bo jesteś juniorem od niecalego pół roku, a w sumie niepotrzebnie pytałeś, bo znalazłeś jeszcze lepszy sposób -_-
Czy pytanie o optymalizacje kodu przystoi tylko juniorom, czy regular też sobie może na to pozwolić, tj. bo czegoś nie wie o języku / frameworku?
Głupio się czuje bo jeszcze nie zrobiłem zadania bez takiego zacięcia, ilość pytan spadła do 1/ max 2 ale ciągle to wkurza, że nie potrafię sam..
Z Pythonem to ogólnie jest śmieszna sprawa - teraz absolutnie na topie w 90% firm tworzących soft webowy jest DDD i pośrednio związane z nim frameworki - CQRS, ES (mówię pośrednio, bo DDD to bardziej modelowanie aplikacji niż faktyczna implementacja). Pythonowcy jednak zdają się kompletnie ignorować ten trend. Dowód? Znalazłem tylko jedną w miarę sensowną
Odnośnie DDD to niestety również zbytt wiele się nie wypowiem,
Ogólnie jak zaczynałem się uczyć, miałem przeświadczenie, że programowanie = dokumentacja. Że chodzi o to, żeby coś działało. Jednak, oczywiście zmieniam zdanie,trzeba jeszcze wiedziać jak to wszystko zaplanować, trochę przewidywać co się może stać i jak do tego nie dopuścić. Chyba dlatego programowanie jest takie mega, można cały czas czegoś nowego się uczyć i nigdy tej nauki nie zakończyć ^^
- wszystkie prototypy, poci, mvp itd. nie powinny być optymalizowane bo to strata pieniędzy (może nawet tak jest w przypadku @michael93pl).
- godzina pracy dobrego programisty jest
Wystarczy spojrzeć na implementację funkcji z biblioteki standardowej C++ żeby zrozumieć o co mi chodzi. Sztuczki tam stosowane są tak sprytne i ciekawe, a przy tym przyspieszające wykonanie kodu, że dzięki temu można budować na tym systemy, które wydajnością przebijają prawie wszystko.