Aktywne Wpisy

SK*****ny źle zakrecili olej, trzymałem na siedzeniu. Nie wiem teraz czy to odpiore. Przysięgam, że ich za to pozwe. Macie jakieś rady czym to odmyc z siedzenia? #volvo #mechanikasamochodowa #pomocy

wykoPAKA +84
Hej Wykopakowicze!
Czy jesteście gotowi na kolejną edycję wykoPAKI? Bo my tak! (。◕‿‿◕。) Startujemy już za miesiąc, (tj.20 listopada)!
Mamy dla Was kilka ważnych informacji dotyczących nadchodzącej edycji. Przede wszystkim, wymagania do startu pozostają bez zmian! Jednak inflacja nie ustępuje, dlatego wprowadziliśmy pewne zmiany w wymaganych wartościach paczek. Teraz dla formuły lite minimalna wartość to 60zł, a dla formuły plus 120zł. Ale to nie wszystko.
Czy jesteście gotowi na kolejną edycję wykoPAKI? Bo my tak! (。◕‿‿◕。) Startujemy już za miesiąc, (tj.20 listopada)!
Mamy dla Was kilka ważnych informacji dotyczących nadchodzącej edycji. Przede wszystkim, wymagania do startu pozostają bez zmian! Jednak inflacja nie ustępuje, dlatego wprowadziliśmy pewne zmiany w wymaganych wartościach paczek. Teraz dla formuły lite minimalna wartość to 60zł, a dla formuły plus 120zł. Ale to nie wszystko.

To #!$%@? uczucie kiedy poprosiłeś szefa o pomoc (w kwestii technicznej, a nie projektu), bo jesteś juniorem od niecalego pół roku, a w sumie niepotrzebnie pytałeś, bo znalazłeś jeszcze lepszy sposób -_-
Czy pytanie o optymalizacje kodu przystoi tylko juniorom, czy regular też sobie może na to pozwolić, tj. bo czegoś nie wie o języku / frameworku?
Głupio się czuje bo jeszcze nie zrobiłem zadania bez takiego zacięcia, ilość pytan spadła do 1/ max 2 ale ciągle to wkurza, że nie potrafię sam..
No chyba że robisz jakieś rozwiązania O(n^n), bo to źle świadczy już od początku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Idealnie odwzorowuje to wykres efektu Krugera-Dunninga:
@Czesiowcy
@lubie-kasztany
Miałem głupia rzecz, wiedziałem, że nie mogę w pętli zrobić 50 query do bazy a tylko jedno większe, którego nie umiałem zrobić. Może to właśnie i głupie ale czekam na to pierwsze w życiu zadanie, gdzie napiszę " zrobione, testy napisane, tester zaakceptował, czas robić review" ^^
Nie bój nic i pytaj, nie zaszkodzi.
To nie lata 90', nie musimy już przeliczać każdego kilobajta RAMu i pora iść do przodu.
Podejrzewam, że obaj pomijacie jedną rzecz: wyraźnie zaznaczyłem, że jest to najważniejsza rzecz dla całej dyscypliny nauki, jaką jest informatyka. Nie dla konkretnego programisty czy zespołu.
Wszystkie systemy napisane z użyciem odpowiednich metod zarządzania projektem, wzorców itp., będące przykładem dobrego kodu, nie mogłyby istnieć, gdyby nie skrajna optymalizacja na samym dole, w systemach, na których polegają inne systemy, na których polegają inne systemy, na których dopiero polega
@frogi16: Powiedziałeś, że
a programowanie to na tyle niejednolita dziedzina, że jednocześnie masz i nie masz racji.
Z jednej strony są te niskopoziomowe systemy, w których liczy się każdy takt procesora - systemy wbudowane, operacyjne, języki programowania same w sobie, jakieś algorytmy data mining - tam jestem
Wyobraź sobie, co by się stało, gdybyśmy nagle odkryli algorytm obliczania wyznacznika macierzy o rząd wielkości lepszy niż obecnie stosowane (pomijam fakt, czy jest to w ogóle możliwe, chodzi mi o sam eksperyment myślowy). To nie spowodowałoby tylko przyspieszenia super komputerów, albo wyspecjalizowanych mikroprocesorów.
To, po zaimplementowaniu do najważniejszych bibliotek, spowodowałoby nagłe przyspieszenie działania wszystkiego, od Arduino pilnującego podlewania