Aktywne Wpisy
JulianGangol +130
Czarzasty to stary lewak ale jest jedna z najbardziej rozpoznawalnych twarzy Lewicy. Dodatkowo gosc chodzi po wszystkich mediach, udziela licznych wywiadow i w glownej mierze to on stal za cala kampania wyborcza, ktora trwala od ponad pol roku. Od wielu, wielu lat jedna z najwazniejszych postaci na lewej stronie. Od 2016 roku przewodniczacy SLD a teraz Nowej Lewicy. I co sie wydarzylo? Lokalny chad z ostatniego miejsca na liscie o maly wlos
oydamoydam +113
To #!$%@? uczucie kiedy poprosiłeś szefa o pomoc (w kwestii technicznej, a nie projektu), bo jesteś juniorem od niecalego pół roku, a w sumie niepotrzebnie pytałeś, bo znalazłeś jeszcze lepszy sposób -_-
Czy pytanie o optymalizacje kodu przystoi tylko juniorom, czy regular też sobie może na to pozwolić, tj. bo czegoś nie wie o języku / frameworku?
Głupio się czuje bo jeszcze nie zrobiłem zadania bez takiego zacięcia, ilość pytan spadła do 1/ max 2 ale ciągle to wkurza, że nie potrafię sam..
No chyba że robisz jakieś rozwiązania O(n^n), bo to źle świadczy już od początku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Idealnie odwzorowuje to wykres efektu Krugera-Dunninga:
@Czesiowcy
@lubie-kasztany
Miałem głupia rzecz, wiedziałem, że nie mogę w pętli zrobić 50 query do bazy a tylko jedno większe, którego nie umiałem zrobić. Może to właśnie i głupie ale czekam na to pierwsze w życiu zadanie, gdzie napiszę " zrobione, testy napisane, tester zaakceptował, czas robić review" ^^
Nie bój nic i pytaj, nie zaszkodzi.
To nie lata 90', nie musimy już przeliczać każdego kilobajta RAMu i pora iść do przodu.
Podejrzewam, że obaj pomijacie jedną rzecz: wyraźnie zaznaczyłem, że jest to najważniejsza rzecz dla całej dyscypliny nauki, jaką jest informatyka. Nie dla konkretnego programisty czy zespołu.
Wszystkie systemy napisane z użyciem odpowiednich metod zarządzania projektem, wzorców itp., będące przykładem dobrego kodu, nie mogłyby istnieć, gdyby nie skrajna optymalizacja na samym dole, w systemach, na których polegają inne systemy, na których polegają inne systemy, na których dopiero polega
@frogi16: Powiedziałeś, że
a programowanie to na tyle niejednolita dziedzina, że jednocześnie masz i nie masz racji.
Z jednej strony są te niskopoziomowe systemy, w których liczy się każdy takt procesora - systemy wbudowane, operacyjne, języki programowania same w sobie, jakieś algorytmy data mining - tam jestem
Wyobraź sobie, co by się stało, gdybyśmy nagle odkryli algorytm obliczania wyznacznika macierzy o rząd wielkości lepszy niż obecnie stosowane (pomijam fakt, czy jest to w ogóle możliwe, chodzi mi o sam eksperyment myślowy). To nie spowodowałoby tylko przyspieszenia super komputerów, albo wyspecjalizowanych mikroprocesorów.
To, po zaimplementowaniu do najważniejszych bibliotek, spowodowałoby nagłe przyspieszenie działania wszystkiego, od Arduino pilnującego podlewania