Wpis z mikrobloga

Pracowalem w paru restauracjach jako studenciak, tipy za pomoca kart wygladaja roznie. Czasami knajpa po prostu nie przyjmuje napiwkow w takiej formie, i hajs lecial wtedy do firmy, nie dla mnie. W jednej restauracji mialem tak ze jak sie wkladalo karte do terminala, to wtedy wyskakiwalo pytanie ile napiwku chcesz doliczyc, a jak zblizeniowo to nie bylo takiej opcji. Ogolnie jak chcecie zostawic tipa kelnerowi za obsluge, to najpierw poproscie zeby doliczyl
@rraaddeekk Bezczelnie XD Maja taki terminal i informuje klienta ze trzeba najpierw podac kwote napiwku a potem dopiero PIN. Jest to oczywiscie #!$%@?, bo nie zawsze chcesz ten napiwek zostawic i jest taki niesmak, ale musi Ciebie poinformowac jak terminal dziala xD
@kinlej: Bezczelne, bo w twojej kulturze 20gr reszty tipa zostawia sie m, jak kelnerka na glowie stanie i zrobi blowjoba stopami klientowi. W rozwinietych kulturach tip sie po prostu nalezy, bo stanowi podstawe wynagrodzenia kelnera i jest czynnikiem motywujacym dla niego, przez co twoja wizyta jest jeszcze milsza. Ty pozostan przy dawaniu miedzi na tipy, miej dalej chamskich kelnerow bez umiejetnosci. W USA kelner nie jest podpsem, jak w miejscach, ktore
@dlolb: Co w tym chorego? To dziesiatki lat tradycji kart kredytowych, a nie debetowych. U nas weszly kary ze wszystkimi udogodnieniami, tam jest ciezej, bo koszty zmian ogromne, a amerykanie nie psuja cegos, co dziala.
@RatKing: ale się zesrał żebrak, jeszcze implikowanie korwinizmu xD

w #!$%@? mam wasze problemy kelner to nie #!$%@? budowlaniec co potrzebuje uprawnień, tylko zwykły typ na umowie o pracę czy tam #!$%@? zlecenie, jak pracodawca płaci poniżej minimalnej to idź płakać do pipu, jak ci nie pasuje minimalna to #!$%@? na szparagi xDD
#!$%@? gniję z wykopków co myślą że każdy pracodawca to debil janusz, po co ma płacić więcej jakiemuś