2 dni temu lekarze rezydenci informowali że rząd nie wypełnił postulatów lutowego porozumienia:
Wzburzenie środowiska lekarskiego wywołane zostało wczorajszym głosowaniem w Sejmie. Wtedy to posłowie partii rządzącej odrzucili wszystkie poprawki do ustawy przyspieszającej wzrost nakładów na służbę zdrowia.
Poprawki zgłosili właśnie rezydenci, Komisja Zdrowia poparła je – wbrew woli rządu – jednak finalnie i tak przepadły one w głosowaniu.
@su1ik: nie o pełnej prywacie, tylko o robieniu uprawnień przez młodych lekarzy w prywatnych gabinetach. to nie chodzi o sprywatyzowanie obecnie publicznych placówek. Ponownie odwołując się do budownictwa, możesz iść do spółki pkp robić uprawnienia w państwowej spółce ale możesz też iść to prywatnej firmy. Nie oznacza to że wszystkie firmy budowlane są prywatne.
w ten sposób praktycznie bez kosztów by się zwiększyła liczba miejsc gdzie młodzi by się mogli
w ten sposób praktycznie bez kosztów by się zwiększyła liczba miejsc gdzie młodzi by się mogli zaczepić, a i mogłaby być oszczędnośc bo pewnie by się okazało że mało który prywatny gabinet chce płacić takie pieniądze jak teraz płacą szpitale takim adeptom. Trochę jak w przypadku prawników gdzie często młodzi po studiach robią za minimalną albo wręcz za 0zł.
@stan-tookie-1: nie wiem po co odpisuje jakiemus smolelele bez zerowej wiedzy
nie wiem po co odpisuje jakiemus smolelele bez zerowej wiedzy w temacie
@su1ik: pewnie dlatego, że ludzie są waszymi klientami i dopóki nie będzie społecznej akceptacji podwyżki składki to nie zrobicie kroku do przodu. Jeżeli nie przekonacie ludzi, żeby ci przekonali polityków że chcą płacić na was więcej, ale jak widzę arogancja sięga wyżej niż chęć realizacji własnych interesów
pewnie dlatego, że ludzie są waszymi klientami i dopóki nie będzie społecznej akceptacji podwyżki składki to nie zrobicie kroku do przodu. Jeżeli nie przekonacie ludzi, żeby ci przekonali polityków że chcą płacić na was więcej, ale jak widzę arogancja sięga wyżej niż chęć realizacji własnych interesów
pewnie dlatego, że ludzie są waszymi klientami i dopóki nie będzie społecznej akceptacji podwyżki składki to nie zrobicie kroku do przodu. Jeżeli nie przekonacie ludzi, żeby ci przekonali polityków że chcą płacić na was więcej, ale jak widzę arogancja sięga wyżej niż chęć realizacji własnych interesów
@stan-tookie-1: Bzdury. Jak klient nie jest w stanie zapłacić, to po prostu nie otrzyma usługi. W medycynie działa to trochę inaczej niż normalnie, bo
nie o pełnej prywacie, tylko o robieniu uprawnień przez młodych lekarzy w prywatnych gabinetach. to nie chodzi o sprywatyzowanie obecnie publicznych placówek.
w ten sposób praktycznie bez kosztów by się zwiększyła liczba miejsc gdzie młodzi by się mogli zaczepić
@stan-tookie-1: Jezu jak z tych postów bije ignorancja i brak jakiegokolwiek pojęcia o procesie specjalizacyjnym i programach specjalizacji to aż mi się płakać w środku chce, człowieku, przestań pisać o rzeczach
brak jakiegokolwiek pojęcia o procesie specjalizacyjnym i programach specjalizacji
@Strahl: dokładnie, nie wiem nic o tym dlatego jak gościu napisał że jest rezydentem i jeszcze organizatorem protestu to korzystając z okazji zapytałem o temat.
Idz w prywatnym gabinecie asystowac do zespolenia miednicy i usuwania guzów kosci, przecież każdy ortop w prywacie to robi, a nie klepie masowo artroskopie i inne małe zabiegi bo się opłacają.
Jak klient nie jest w stanie zapłacić, to po prostu nie otrzyma usługi
@drEvolution: tutaj nie ma takiego mechanizmu bo masz składkę obowiązkową. Nie możesz nie płacić na NFZ i jak politycy będą mieli kaprys to ci ją podniosą i dalej nie będziesz mógł się wypisać z tej usługi.
Niemcy bardzo chętnie przyjmą polskich lekarzy
@drEvolution: pytanie czy ci którzy mieli wolę pojechać już nie pojechali. i jeszcze
tutaj nie ma takiego mechanizmu bo masz składkę obowiązkową. Nie możesz nie płacić na NFZ i jak politycy będą mieli kaprys to ci ją podniosą i dalej nie będziesz mógł się wypisać z tej usługi.
@stan-tookie-1: Widzę, że pięknie zignorowałeś dalszą część mojej wypowiedzi.
pytanie czy ci którzy mieli wolę pojechać już nie pojechali. i jeszcze w momencie kiedy więcej zacznie wyjeżdżać to ci którzy zostaną będą zarabiać jeszcze więcej i
@stan-tookie-1: nie rob z siebie idioty. postulaty sa caly czas te same, nic sie nie zmoenilo. Dobrze wiesz gdzie ich szukac wiec po co te pytania ciagle? XD
@su1ik: widzę że masz niezła beke. To jaki teraz strajk planujecie? Będzie generalny strajk lekarzy że nawet prywatne gabinety pokażą że są z wami tak jak to zrobili w DE 2006 i połowa lekarzy odmówiła pracy czy znowu mała garstka która dla kilku złotych rozbija w pył?
https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/rezydenci-rzad-zerwal-porozumienie-beda-protesty/4w9zlwt
TVP już zaczęła urabiać elektora.
#tysiacurojenniezaleznychmediow #neuropa #polska #medycyna #polityka
źródło: comment_3Ukjf1vFK9uliFs73Lf7bzeJPTHTdfFT.jpg
PobierzPonownie odwołując się do budownictwa, możesz iść do spółki pkp robić uprawnienia w państwowej spółce ale możesz też iść to prywatnej firmy. Nie oznacza to że wszystkie firmy budowlane są prywatne.
w ten sposób praktycznie bez kosztów by się zwiększyła liczba miejsc gdzie młodzi by się mogli
@stan-tookie-1: nie wiem po co odpisuje jakiemus smolelele bez zerowej wiedzy
@su1ik: to dlaczego waszym top1 postulatem nie jest możliwość zrobienia "papierów" właśnie tam?
@su1ik: pewnie dlatego, że ludzie są waszymi klientami i dopóki nie będzie społecznej akceptacji podwyżki składki to nie zrobicie kroku do przodu. Jeżeli nie przekonacie ludzi, żeby ci przekonali polityków że chcą płacić na was więcej, ale jak widzę arogancja sięga wyżej niż chęć realizacji własnych interesów
@stan-tookie-1: mamy realne postulaty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@
@stan-tookie-1: Bzdury. Jak klient nie jest w stanie zapłacić, to po prostu nie otrzyma usługi. W medycynie działa to trochę inaczej niż normalnie, bo
@stan-tookie-1: Jezu jak z tych postów bije ignorancja i brak jakiegokolwiek pojęcia o procesie specjalizacyjnym i programach specjalizacji to aż mi się płakać w środku chce, człowieku, przestań pisać o rzeczach
@Strahl: dokładnie, nie wiem nic o tym dlatego jak gościu napisał że jest rezydentem i jeszcze organizatorem protestu to korzystając z okazji zapytałem o temat.
@Strahl: to jeżeli
@drEvolution: tutaj nie ma takiego mechanizmu bo masz składkę obowiązkową. Nie możesz nie płacić na NFZ i jak politycy będą mieli kaprys to ci ją podniosą i dalej nie będziesz mógł się wypisać z tej usługi.
@drEvolution: pytanie czy ci którzy mieli wolę pojechać już nie pojechali. i jeszcze
@su1ik: i czym się ta realność objawia? bo zdaje się szykujecie kolejny protest bo wasze postulaty nie zostały zrealizowane.
@stan-tookie-1: Widzę, że pięknie zignorowałeś dalszą część mojej wypowiedzi.
@drEvolution: którą dalszą część? nie miałem intencji pominąć coś istotnego