Wpis z mikrobloga

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lightning.walletapp

Portfel LN na Androida. Obsługuje zarówno wysyłanie i otrzymywanie, więc usprawnienie w stosunku do poprzednich (o których mi było wiadomo).

Próbowałem kilka transakcji w różnych miejscach i wszystko do pory działało z miejsca. Każda w ciągu sekundy potwierdzona.

Wyślę dolara pierwszemu komentarzowi z payment invoice (i który się uda, haha).

Pamiętajcie: nie wrzucajcie na te portfele za dużo kasy, bo mogą mieć babole!

#bitcoin #lightningnetwork
  • 25
Chyba nie. Wystarczy, że będzie "wystarczająco dobra", a nie optymalna.

@dpc8: z tego co wiem to priorytetem mają być najniższe opłaty, tak czy inaczej, żeby wybrać jakakolwiek, musi przeanalizować te drogi....

Ten portfel używa czegoś takiego właśnie i używa zewnętrznego serwera do pomocy w przechowywaniu całej mapy i obliczaniu drogi.

@dpc8: z tego co wiem to obecnie portfel damski to robi. Serwery od tego muszą być zdecentralizowane o w dużej
Na razie mój największy problem jest taki, że otworzyłem kanał i najpierw muszę wydać kasę, żeby sprubować ją otrzymać. :D . Chętnie bym zapłacił trochę (np. 1%) za potencjał przyjmować kasy.

@dpc8: wyślij coś na jakąś giełdę i z niej na normalny adres zwykła transakcją. Fee to drobiazg a odblokujesz sobie kanał na wpłaty
@cyberpunkbtc: O dobry pomysł. Dzieki!

z tego co wiem to obecnie portfel damski to robi.

:D

Serwery od tego muszą być zdecentralizowane o w dużej ilości. Co jeżeli za kilka lat jakiś rząd ubije te serwery?

Prawda. Można je robić w wielu kopiach, na całym świecie itd. ale tak - jest to słaby punkt o którym trzeba pamiętać.

Ten portfel np. pamieta lokalnie drogi których użył i zadziałały.