Wpis z mikrobloga

#programowanie #java
Robiliście jakieś certyfikaty z Javy? Jeśli tak, to jakie? I czy uważacie, że warto?
Planuję na początku przyszłego roku podejść do certyfikatu Oracle i ciekawa jestem Waszych doświadczeń i opinii.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yoreciv: Za swoją kasę nie warto. Podstawowy certyfikat Oracle Java Professional rozbili teraz na dwa egzaminy: OCA, OCP i musisz wyłożyć 2 tys. zł aby mieć papier. Chociaż może na początku kariery ma to jakieś znaczenie, generalnie ważniejsze jest doświadczenie.
  • Odpowiedz
@yoreciv: Ja tak zrobiłem z C#. Poszedłem na szkolenie mimo, że już jakiś czas siedzę w temacie. Trochę się wynudziłem ale finalnie usystematyzowałem wiedzę a i kilka rzeczy nowych wpadło ;)

Aczkolwiek tak jak piszą inni. Nie za swoje. Jak za firmowe to spoko :D
  • Odpowiedz
@yoreciv: Jeśli za cudzy hajs to rób - te certy nie nauczą cię programować, ale skoro już umiesz, to przygotowanie do nich pomoże utrwalić nieco podstawowej wiedzy. Do nauki polecam enthuware za $10 - mi wystarczyło do zdania zarówno OCA i OCP.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@yoreciv:
Jak robiłem OCP, to więcej mi dało robienie (rzeczy, których się nauczyłem) niż zrobienie (papier). To było dawno temu, jak nie miałem jeszcze doświadczenia w Javie.
  • Odpowiedz