Aktywne Wpisy

adisoniusz +447
W dniu dzisiejszym drogą kupna stałem sie właścicielem mojego pierwszego elektronarzędzia, a mianowicie tej o to wiertarko-wkrętarki. Chetnych zapraszam do picia ze mną kompotu.
źródło: temp_file1637832353647697325
Pobierz
AlexBrown +82

Wykład Profesora Stephena Lucka na temat elektrofizjologicznych badań nad podstawowymi procesami poznawczymi takimi jak między innymi percepcja, uwaga. Badania nad tymi procesami prowadzi się przy pomocy EEG. Dlaczego nie fMRI? EEG jest w stanie wychwycić bardzo szybkie zmiany w funkcjonowaniu kory mózgowej - fMRI czyli funkcjonalny rezonans jest na to, mówiąc kolokwialnie, zbyt wolny.
Technika w ramach EEG, której używa Pan profesor to ERP - event related potential - po polsku - potencjał wywołany zdarzeniem. Jest to metoda dosyć prosta, ale o wielkich możliwościach. Nieco upraszczając polega ona na uśrednianiu segmentów w zapisie EEG, w których wystąpił bodziec istotny z punktu widzenia naszej procedury. Dzięki uśrednieniu otrzymujemy pewien wzorzec aktywności elektrycznej mózgu, który możemy następnie porównywać pomiędzy różnymi warunkami jednej procedury.
Mankamentem tej metody jest niestety niska rozdzielczość przestrzenna, stąd średnio nadaje się ona do lokalizowania tego w którym konkretnie miejscu wystąpił badany proces. Niemniej pozwala ona na badanie bardzo szybkich procesów, dzięki czemu dostarcza ona nam informacji na temat ich dynamiki.
#liganauki #psychologia #neuroscience #nauka
Napisałem bo w zasadzie niewiele ludzi spoza dziedziny słyszało o tej metodzie, a jest to jedna z ważniejszych metod w neuroscience. Dzięki niej dowiedzieliśmy się mnóstwa rzeczy, tylko w kontekstach, które trudno umieścić w ramach codziennego funkcjonowania, bo dzieją się w bardzo małej skali czasowej.
Komentarz usunięty przez autora