Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +719
Orlen Polski Tinder Narodowy im. św. Jana Pawła II
źródło: 84CA792C-ADA3-4C13-82CC-E9E431AC82EA
Pobierz
Ka4az +205
Ogólnie wszyscy zachwalają Dino jako coś “polskiego” i potężnego, a od środka to jest największy Janusz jakiego poznałem XD
Jako jedyna sieciówka płaci najmniejsze pieniądze, nie ma żadnych świadczeń socjalnych, nie ma żadnych rabatów dla pracowników. Dodatkowo pracownicy muszą z własnej kieszeni opłacać różnice w kasie, na całym sklepie (który jest wielkosciowo czasem jak biedronka) jest 3 osobową ekipą, która zajmuje się wykładaniem towaru, kasami i mięsem - nawet nie mają czasu
Jako jedyna sieciówka płaci najmniejsze pieniądze, nie ma żadnych świadczeń socjalnych, nie ma żadnych rabatów dla pracowników. Dodatkowo pracownicy muszą z własnej kieszeni opłacać różnice w kasie, na całym sklepie (który jest wielkosciowo czasem jak biedronka) jest 3 osobową ekipą, która zajmuje się wykładaniem towaru, kasami i mięsem - nawet nie mają czasu
źródło: image_picker_D05F954F-A5C3-474E-A17F-94CA2C14BF17-16532-000003E3F0456415
Pobierz

a = GetComponent ();
a = GameObject.FindObjectOfType(typeof(cosTam)) as cosTam;
Dlaczego w Unity, C#, wymagane jest dopowiedzenie jeszcze, że poszukiwanym obiektem jest np. CosTam jako (as) coś tam? Dlaczego muszę doprecyzowywać po "as" jeszcze to, skoro już wcześniej wyraziłem się, że typeoff to jest właśnie cosTam? :)
#unity3d #unity #unity #gamedev #csharp
Dziękuję za odpowiedź.
EDIT: i dlaczego musze jeszcze powiedzieć że a to weź komponent od skoro już na dzień dobry stwierdziłem/zdefniowałem sobie, że
cosTam a;
@Szmerg: to zwraca Object, a nie cosTam. Nawet jak wpisujesz typeof(cosTam)
źródło: comment_nXuQ3Smm3ENIijtjWXgWuSX7gpEbSAIY.jpg
Pobierzźródło: comment_er2J4rMrFMzeTLzbggM04sGT3X7F0MLN.jpg
PobierzMechanizm wnioskowania typów nie jest w stanie na tej podstawie wywnioskować konkretnego typu zwracanego funkcji. Gdybyś miał ten typ podany jako parametr generyczny to zadziałałoby.
Zwracany jest zapewne System.Object który castujesz sobie z użyciem 'as'.
Funkcja FindObjectOfType() zwraca obiekt typu
Objectdlatego rzutowanie przy uzyciuASjest potrzebne.@3THU5_9r3W: chyba pomyliłeś z
costam.GetType(), typeof jest ewaluowane przy kompilacjiKomentarz usunięty przez moderatora
as. Mozesz traktowac zwrocony obiekt jakoObjectaczkolwiek jesli chcesz uzyc wlasciwosci konkretnego obiektucosTamto musisz go zrzutowac na dany typ i sprawdzic czy rzutowanie uzywajacassie powiodlo.@Szmerg: GetComponent to metoda generyczna, musisz wtedy podać typ. Sygnatura tej metody to mniej więcej: T GetComponent() . W ciele tej metody wykonywana jest logika dla której niezbędne jest podanie w parametrze generycznym T, typu jaki chcesz mieć zwrócony. Generalnie to C# jest językiem TypeSafe i nie będzie