Wpis z mikrobloga

• 310
właśnie jadę do #pracbaza i słyszę taki dialog pomiędzy dwoma laskami zapewne z #licbaza
- czytałaś to "Wesele"?
- jeszcze nie
- ja pier#@$e nie kumam po co ktoś napisał tyle stron o jakiejś imprezie. Do czego mi się to w życiu przyda
#logikarozowychpaskow to nie #pasta
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Będąc niewyrobionym czytelnikiem w wieku tych -nastu lat weź sobie wyobrażaj to szaleństwo Macbetha gdzie z samego tekstu nie jest łatwo to zauważyć.

@DiscoKhan: Przeczytałem Macbetha po raz pierwszy jak miałem paręnaście lat a później kilka razy w oryginalne. Sztukę widziałem może ze dwa razy. Uważam, że to jeden z lepszych tytułów jakie czytałem w życiu i absolutnie nieporównywalny do czegoś jak Lalka, Ludzie Bezdomni, etc.
Ponadto z tego co
  • Odpowiedz
@Hatespinner: Świetny przykład, także co jest takiego w Ulissesie czego nie ma w Lalce? Już chociażby sama umowność i wieloznaczność tytułów wskazuje na szereg podobieństw w myśleniu autorów. Tutaj można się pokusić o szereg zestawień. Aż tak dobrze Joyce mi w pamięć nie zapadł, żebym teraz mógł na szybko takie zestawienie wykonać. Ale zasadniczo czy te różnice będą takie znaczne? Czy w takim wypadku większe znaczenie ma po prostu język
  • Odpowiedz
@DiscoKhan: Chyba nie chcesz powiedzieć, że stawiasz dzieło znajdujące się w każdym top najbardziej wpływowych dzieł światowej literatury obok Lalki, bo nie wiem czy to słaby trolling czy po prostu kiepska edukacja w tym temacie. Żeby daleko nie szukać, to Lem którego przywołałeś napisał Doskonałą Próżnię, którą jakbyś przeczytał to wiedział byś dlaczego Ulyssess jest dziełem na miarę literatury światowej, a Lalka na miarę licbazy w kraju trzeciego świata. (
  • Odpowiedz
@sllaweek: w życiu do niczego te lekturowe gówna mi się nie przydały, a za czasem straconym na Lalce płaczę do dziś. Dzisiaj dzieciaki nie czytają, bo im się wciska taki syf. Ja się cieszę, że w podstawówce odkryłem Kinga, bo pewnie też bym dostał wstrętu do książek.
  • Odpowiedz