Aktywne Wpisy

forest23 +25
Czytam właśnie, że Madonna odpowiedziała na krytykę jej wyglądu jaka spadła na nią po gali Grammy. Jej ciało jej sprawa, ale zastanawiam się nad tym co powiedziała:
Czy ma rację? Wydawało mi się, że twarz zniekształca najbardziej szeroki kąt. Około 50mm uważa się chyba za najbardziej naturalną ogniskową do portretów a później im dłuższą ogniskową tym twarz bardziej "płaska",
Zdjęcia zostały wykonane aparatem z długim obiektywem i "zniekształciłyby twarz każdego" - podkreśliła.
Czy ma rację? Wydawało mi się, że twarz zniekształca najbardziej szeroki kąt. Około 50mm uważa się chyba za najbardziej naturalną ogniskową do portretów a później im dłuższą ogniskową tym twarz bardziej "płaska",

apaczacz +138
Patrzcie gnoje jakiego Thermomixa mam.
o, a jaki kabel solidny
hmmm, do czego by tu go użyć...
#wykopplus30club #thermomix #gotowanie
o, a jaki kabel solidny
hmmm, do czego by tu go użyć...
#wykopplus30club #thermomix #gotowanie

Już trochę późno i mieszają mi się fakty. Czy ktoś mi powie jak w C# stworzyć pole klasy z System.Window.Form ( dajmy na to comboBox) żeby był bezpośrednio zamieszczony w form (projekcie wizualnym). Próbowałem np
public Klasa klasa {
public ComboBox cB = new ComboBox();
}
[form]
Klasa instancja = new Klasa();
comboBox1 = instancja.cb;
ale nie wychodzi, nazwy formatki też nie idzie zmienić na zawierającą instancję klasy. Muszę tę formatkę jakoś przez konstruktor przemielić i podać jako parametr czy jak? ;)
Najpierw zdecyduj sie czy, co chcesz zrobić / osiągnąć
a) chcesz stworzyć nową kontrolkę?
b) chcesz dołożyć publiczny properties do istniejacej kontrolki na formie
c) chcesz dołożyć properties na formie, z którego będziesz sterował kontrolką?
d) chcesz zrobić okienko modalne, czyli form wyskakujący z forma?
Z opisu nie wiadomo co chcesz zrobić i ciężko coś odpisać.
p.s. to co masz na formie, to jest
Tworzę aplikację która ma wiele form, a każda forma ma wiele ComboBoxów. Zawartosć cB mają .DataSource pochodzące z klas (ponieważ wiele z nich się powtarza). Zastanawiałem się czy jest możliwość dodania do form, cB będący instancją klasy. Myślałem że istnieje jakiś prosty sposób, żeby po prostu były wypełniane danymi zaraz po utworzeniu instancji. Tak żeby "właścicielem" cB była instancja, a nie okno form, ale skoro jest tyle zabawy
a) .net core 2.0 (w C#)
b) Angular5 (w Typescript)
c) cały zestaw tooli, który to posklada w całość (webpack, npm, babel, etc).
W modzie ogólnie jest web, i technologie javascriptowe. Najwygodniej jest pisać w Typescript lub jakiejś najnowszej wersji Javascriptu + biblioteka babel do konwersji tego w starszą wersję javascriptu obsługiwaną przez starsze przeglądsrki.
Do komunikacji zamiast WCF używa się REST
@imateapot: bzdura. Kolega sie nie wychyla z szeregu z webdevem do pytania o winformsach. Mylisz pan technologie, moze chodzilo Ci o WebForms :)
@pabloAntonio: nie sluchaj bzdur, kolega Ci tu makaron na uszy nawija tylko, ze pomylily mu sie troche technologie :)
btw. to nic trudnego stworzyc swoja kontrolke dziedziczaca po ComboBoxie, np;
public class MojaKontrolka :
@bacteria: zarówno WinForms jak i WebForms są end of life. Aktualnie 90-95% developmentu to jest web. Czy to się komuś podoba czy nie. W dodatku, będąc w webie zawsze masz większe pole manewru, ponieważ w razie czego możesz płynnie przeskoczyć w świat javascriptu, a to właśnie tam, aktualnie nie
@imateapot: zgodze sie, ze wszystko zmierza ku webdev ale skad ty bierzesz tak nierealne dane? Pracuje od 10 lat w UK (a wczesniej 5 lat w USA) i naprawde wiele firm z ktorymi sie spotkalem (nie pracowalem dla nich tylko mialem z nimi stycznosc) nawet do dzisiaj pracuje na systemach opartych na arkuszach w Excelach :P Smutne ale prawdziwe. To, ze jest teraz wielki hype
U nas pchanie się w win forms w większości oznacza utrzymywanie starego trupa dla budżetówki. Cała reszta już dawno temu przeniosła się do weba (łatwiej wgrywa się nowe wersje softu).
p.s. btw. współczuję utrzymywania tak starych systemów stworzonych jeszcze wg. starych założeń, przez które przewinęła się cała armia devów o różnym poziomie umiejętności.