Wpis z mikrobloga

@chozi: kuuuurła, pójdą na studia to zobaczą co to znaczy nauka *kwiii* ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Imo za dużo jak na podstawówke. Nawet nie chodzi o brak umiejętności do nauki tego wszystkiego u małych dzieci, bo się nauczą, ale takie testy za dzieciaka zniechęcają bardzo do przedmiotu.
@chozi:
jeśli byłoby to powiązane logicznie = łatwiejsze w nauce --> nie za dużo
jeśli to tylko regułki --> zapytaj o spotkanie z nauczycielem i jakoś to skonsultuj, ewentualnie zapisz dziecko do prywatnej szkoły
@chozi 1. Zależy, ile o tym mają mówić.
2. Nauka historii w szkołach to w większości rak, który się sprowadza do zakuwania dat. I zamiast coś ciekawego podpowiadać, to kujesz daty dzienne, a jak się pomylisz o kilka lat to #!$%@? ci w dupę.
@chozi ale to na zdjęciach to chyba cały materiał klasy 4 czyli podstawowe pojęcia, kilka postaci historycznych i jakiś tuzin ważniejszych wydarzeń. To nie jest tak że zasuwaja cała historię od powstania państwa polskiego do XXI wieku tylko dosłownie ogólny zarys. Wydaje mi się że test całkiem spoko.
@kalashnikov: Ale to nie jest żaden zarys. Zakładając, że dziecko odpowie na te pytania poprawnie to nadal nie będzie świadome czym było średniowiecze - dlaczego w ogóle tak je nazwano, jaka była charakterystyka epoki, etc. Definicja turnieju rycerskiego to jakaś wiedza? No proszę cię. Dziecko w podstawówce napisze, że turniej rycerski to "zawody, w którym rywalizują ze sobą rycerze" i tyle. To nie jest żadna wiedza. Podstawą w historii jest zrozumienie
@chozi Ja miałam podobne sprawdziany w podstawówce, tyle że nie dostawaliśmy tak ładnie wypisanych zagadnień ( ͡° ʖ̯ ͡°) przed każdą historią czytałam podręcznik o jeden rozdział dalej i na sprawdzianie wszytko pisałam jak maszyna. Ale do tego potrzebna jest systematyczność.
@Dawidino ale to jest dopiero 4 klasa i wydaje mi się że zakres jest całkiem ok bo po co 10 letniemu dziecku wiedza o genezie powstania Piastów jak na tym etapie chyba wystarczy że będzie wiedziało że takie coś istniało. Jak chodziłem do szkoły to starym programem robiliśmy w każdej klasie inna epokę i wiem że nienawidzilem historii bo niewiele rozumiałem a a tak bardziej na serio zainteresowałem się dopiero w klasie
@chozi: Dla mnie za dużo, bo mnie takie rzeczy nie interesują. Ale w nauce na tym etapie nie chodzi o to, żeby referować z pozycji eksperta o turniejach rycerskich, ale o to, by wyrobić sobie nawyk myślenia, zapamiętywania i wyszukiwania informacji. Ja takie rzeczy zawsze robiłam na zasadzie "dobra, tu będzie, że turnieje były formą zawodów sprawdzających rycerzy i git - pora na CS-a". ( ͡º ͜ʖ͡º
@chozi: zależy jak bardzo trzeba się wgłębiać w temat, ale dla dziecka w 4 klasie to imo troche za trudne. Weź pod uwagę, że ty jako osoba dorosła większość z tych rzeczy kojarzysz, bo się tego uczyłeś pińćset razy, non stop się to przewijało w dalszej nauce (chociażby polski i lektury, jakieś filmy, wos, wiedza typowo barowa) i dla ciebie to może być coś wstylu "jak można tego nie znać". Sam
@chozi imo nie za dużo, 3/4 to definicje które w ttm wieku to pewnie 1-2 zdania.

Jakby to rozpisac (odpowiedzi w sensie) to nie będzie więcej niż 3str A4. A sprawdziany zapowiadane na 2 tyg przed. To chyba te dzieci musiałyby być jakies opoznione zeby 3kartek się w 14 dni nie nauczyc.

Pomijam fakt ze to bezsensowne bo za 20 lat nie będzie o tym pamiętać, ale nie mów córce ( ͡