Wpis z mikrobloga

@pawel-panczyszyn: brzmi jak bardzo zły pomysł. Obawiam się, że po odgrzaniu będą gumowe.
Czy jest aż takim problemem zagotować dwie butrki wina i wrzucić do niego mule na kilka minut?
  • Odpowiedz
@tptak problem z wrzuceniem nie istnieje. Tylko trzeba je wtedy przygotowac i oczyścić przed samym gotowaniem bo jeśli teraz je otworze z opakowania hermetycznego i oczyszczeniu to za 4 godziny pewnie wszystkie już będą otwarte.
  • Odpowiedz
@pawel-panczyszyn: Nie, nie, nie. podgrzanie zajmie Ci tyle samo czasu co ich ugotowanie. jak na preawde chcesz zaosczędzić na czasie to możesz np zeszklić cebulę i czosnek an maśle i zredukować białe wino ze śmietaną wtedy tylko musisz to rozgrzać, wrzucić mule + nać pietruszki na koniec i gotowe. pamiętaj tylko przed gotowaniem wywal te otwarte a po gotowaniu wywal te zamknięte. no i oskrobać i brody powyćiągać możesz wcześniej
  • Odpowiedz
@OldFingerman szczegóły przygotowania znam dobrze a samo gotowanie to 4 - 5 min. Chodzi tylko o to że wyjeżdżam wracam z gośćmi za 4 godziny i będę musiał wtedy otworzyć i oczyścić 2 kg muli a to zajmie pół godziny. Oczyściłbym he wcześniej ale jak to zrobię to raczej rzyw nie będą przez 4 godziny.
  • Odpowiedz
@pawel-panczyszyn: moczysz je 20 minut przed gotowaniem, 20 minut pozwoli im przefiltrować trochę wody żeby pozbyć się syfu i piasku ale nie zabić. jeśli będą one dłużej w tej wodzie bo to nie woda słona to tam osmoza i cośtam biologiczne jakieś coś się dzieje i komórki puchną i to zabija mula. jeżeli przygotowujesz wcześniej oczyść bez zatapiania. pod kranem czy na koniec w durszlaku przemyj szybko. potem na papierowy
  • Odpowiedz