Wpis z mikrobloga

W Financial Times pojawił się artykuł o tym, że Polska jest europejskim i (a w niektórych przypadkach przebijamy nawet Chiny) liderem w zakresie zanieczyszczonego powietrza. Powołując się na światową Organizację Zdrowia 33 z 50 najbardziej zanieczyszczonych miast w Europie znajduje się w Polsce. Życzę dużo zdrowia Mirki.
https://www.ft.com/content/6712dd66-c91d-11e6-8f29-9445cac8966f

With a staggering 33 out of Europe’s 50 most polluted cities, according to a World Health Organisation report this year, Poland is the continent’s capital of smog. It regularly surpasses EU limits on pollution owing to a heavy reliance on coal and a lack of government action on green technology.

#neuropa #zdrowie #europa #swiat
Xianist - W Financial Times pojawił się artykuł o tym, że Polska jest europejskim i (...

źródło: comment_IghnJUGUAMf6GHeHuSzfljNwn0dlH3a5.jpg

Pobierz
  • 67
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krystal_Tri_tapik: nikt nie mówi, że transport nie ma swojego udziału jednak jest on znikomy przy niskiej emisji. Na poparcie: za emisje tlenków azotów odpowiada głównie transport (i to głównie silniki diesla, tak ubóstwiane w Polsce...). Jednak emisja NOx zwykle nie przekracza norm w taki sposób, jak robią to pyły.

@maslon: oni za to nie kupowali sobie głosów programem dofinansowania głównie patologii
  • Odpowiedz
@krystal_Tri_tapik
@ScaRRyMaN Mielec vs Londyn.

Wlasnie po NOx widac skale natezenia ruchu.

Londyn ~10 milionow mieszkancow. 2.65 miliona aut zarejestrowanych w Londynie. Ile uczestniczy w ruchu jednoczesnie nie wiem.
Mielec ~ 65 tysiecy mieszkancow. Jesli jest 100 tysiecy aut to chyba max.
  • Odpowiedz
Przesadzacie. Są tez pozytywne strony takiej sytuacji. Mieszkam w Niemczech, jął przyjeżdżam do Polski to mi się dzieciaki dusza, a rodzina mówi, ze przesadzam i oni nic nie czuja. Najlepsze, ze ja tez po 2-3 dniach się przyzwyczajam, a maluchy, które całe życie poza Polska ledwo co oddychają.
  • Odpowiedz
@50HerbatGreya masz chociaz pomysl forsowany ( plan absolutne minimum ) przez @ScaRRyMaN aby palic od gory a nie od dolu.

Moze ten, kto ma kociol opalany paliwem stalym zacznie wlasnie palic od gory. Uzywajac jak najlepszego opalu. Nie palac smieci, plastikow, plyt meblowych i innych tego typu rzeczy.

Moze zmodernizowac kotlownie i zakupic nowoczesny piec z niska emisja, skoro paliwo stale jest najtansze, to palic w jak najmniej uciazliwy
  • Odpowiedz
aby palic od gory a nie od dolu.

@benzdriver: i gdzie jest tu ten plan? xd a ja sobie zycze by ludzie przestali chlać i cpać i nie przekraczali prędkości na drodze. to jest pobożne życzenie a nie żaden plan zmieszane z sci fi bo ktos kto kopci węglem to robi to z powodów ekonomicznycm i już widze jak wymienia okna i dociepla ściany.

Ja nie mam pomysłu z wyjątkiem kilku dalece
  • Odpowiedz