Wpis z mikrobloga

Sie macie #mikrokoksy jestem początkujący, więc z góry sory za być może prozaiczne pytania.
od jakiegoś czasu ćwiczę sobie na siłowni uskuteczniając FBW (przysiady z obciążeniem, martwy itd itp 3s po 15 powtórzeń) i tutaj 3 pytania:
- czy normalne jest to, że nie czuje zmęczenia mięśni na następny dzień (brak jakichkolwiek zakwasów itd) mimo, że daje z siebie całkiem sporo?
- trener zalecił mi codzienne ćwiczenia (jeżeli nie siłownia to trening z hantlami w domu) z odpoczynkiem co kilka dni, czy to nie za dużo?
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ethics ja nie widzę sensu stosowania u paczatkujacych metod periodyzacji typu dup, na poczatkujacego działa wszystko, ważna jest nauka systematyczności, techniki i promowanie pożądanych przemian w typach włókien mięśniowych.
  • Odpowiedz
@MarianAlkoholik: bo o ile się nie mylę to trening 5x5 jest nastawiony na budowanie siły, co przy małych ciężarach nie da pożądanego efektu, a w zasadzie będzie taki sam efekt jak przy 3x15. Jeśli OP czuje się już pewniej albo jest znudzony jednym trybem treningu to może np. robić FBW metodą 15/10/5 zwiększając odpowiednio ciężar. Zresztą możliwości jest wiele, ważne żeby nie próbował przedobrzyć z ciężarem kosztem techniki.
  • Odpowiedz
@MarianAlkoholik: może i można, pewnie kwestia indywidualna. Odkąd pamiętam to poleca się jednak zmianę charakteru treningu co jakiś czas. Choćby dlatego, że po jakimś czasie trening się najnormalniej w świecie nudzi. A mentalne podejście do treningu jest też ważne. Ale jeśli masz ciągły progres (taki który Cię satysfakcjonuje) to możesz i robić przez całe życie. Trzeba tylko pamiętać, żeby w takim długotrwałym treningu nie wyróżniać jednej partii mięśni np. robisz
  • Odpowiedz
@Hank85: tak robię. Chociaż zdarzało mi się robić np 5/5/5/3/5 z dłuższą przerwą po nieudanej serii, ale potem ta sama waga na kolejnym treningu. Aplikacja jakiej używam po trzech takich treningach z rzędu gdzie jakaś seria nie jest skończona sugeruje mi zmniejszenie wagi.

Ale fakt, że na początku bardzo niedbale robiłem i teraz jak się zbliżam do swojej masy ciała, czyli około 100 kg to widzę, że muszę dokładniej robić.
  • Odpowiedz
@bst tylko że ten cały "plan Sakera" to tak na prawdę lekko zmodyfikowany plan: strong lifts + akcesoria więc to nie jest jakiś tam jego wymysl tylko sprawdzony plan z dobranymi dodatkami
  • Odpowiedz
@rafalinho007: Troche zmodyfikowane strong lifts, IMHO zbyt duza objetosc dla naturali. Ten 5 dniowy plan owcy na sile i hipetrofie tez jest sciagniety od kogos, juz nie pamietam kogo. Co nie zmienia faktu, ze lepiej siegnac do orginalnego autora.
  • Odpowiedz
@czarekn: saker, gosc bez osiągnięć i z wiecznymi kontuzjami, świetny wzor do nasladowania.

#@szklanypan: jak chcesz cos robic porzadnie to wzoruj sie lub współpracuj z ludzmi, ktorzy maja wyniki, zarowno swoje jak i podopiecznych. Barbell Brothers i ewentualnie Pod Sztanga.
  • Odpowiedz