Wpis z mikrobloga

https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2670752

tl;dr meta-analizaL

- Prawie 78 k badanych
- 10 badań
- w większości faceci
- około 64 lat
- czas trwania 4.4 lat
- zarówno osoby z cukrzycą jak i biorące statyny jak i nie.

Wnioski

- nie stwierdzono zmniejszenia ryzyka chorób sercowych/naczyniowych (oraz zgonów z tego powodu) przy suplementacji omega 3 w dawkach od 225 do 1800 mg/dziennie.

#dieta #zdrowie #mikrokoksy #mirkokoksy #silownia #fullborsukworkout
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NooB1980: @Kasahara: @berti: pragnę zauważyć, że badano tam dziadków. Typowy dziadek nie ma dobrej diety. Zazwyczaj niedobór białka, a tłuszcze i węgle z obiadków wywalone w kosmos. Wtedy to ciężko, żeby coś pomogło, a już na pewno odrobina oleju z ryby.
  • Odpowiedz
@brtk122 ja też uważam że to dobrze, bo pokazuje, że magiczne suplementy nie działają. Aczkolwiek ja Omega3 biorę bo badania pokazywały obniżone poziomy markerów stanów zapalnych u wytrenowanych zawodników.
  • Odpowiedz
obniżone poziomy markerów stanów zapalnych u wytrenowanych zawodników.

@berti: To zle, vide vit C po treningu #heheszki

Przez to obnizenie stanow zapalnych mlodzi, szczuplk i wysportowani atleci umieraja w wieku 25-40 lol
  • Odpowiedz
@berti: Przeszkadzamy organizmowi w pelnej kaskadzie zjawisk (hormonalnej, enzymatycznej oraz genowej), ktore towarzysza wysilkowi (faza glownie kataboliczna) i okresowi po treningowemu (faza kataboliczno-anaboliczna) oraz okresowi czuwania/regeneracji (gdzie przewaza glownie faza anaboliczna). Podawanie antyoksydantow po treningu moze skutkowac prooksydacyjnym stanem wywolanym podawanien "antyoksydantow" vit C, E, omega3 itd. Czy ktos zastanawial sie dlaczego w czasie i po wysilku wzrasta poziom "oksydantow" omega6?? :D A moze to sa "antyoksydanty"??
( ͡°
  • Odpowiedz
@NooB1980 dzięki, acz postaram się znaleźć to badanie dot. Omega3 bo wydaje mi się że w tym właśnie kontekście wyjaśniało że suplementacja jest bezpieczna. Jak znajdę to zawołam
  • Odpowiedz
@berti: Zawsze bawia mnie ludzie, kt miast patrzec na cialo jako calosc. Patrza/skupiaja sie na zagadnieniu przez pryzmat jednogo, kilku badan odnoszacych sie do zastanej sytuacji/w danej chwili... :D A to blad :D
http://mougios.webpages.auth.gr/documents/33%20(Nikolaidis%202004).pdf

Tu chodzi o powtarzalnosc reakcji organizmu, kt sa wypracowane przez nature przez setki tys. lat. :)
Poza tym obwodow awaryjnych w naturze/ludzkim organizmie jest sporo. Po co wymuszac na organizmie niepozadane dla niego reakcje, jak wszystko
  • Odpowiedz
@berti: Nie Ty, tylko inni, ktorzy bezkrytycznie wierza w moc o3 na wszystkie choroby swiata... A organizm pobiera o3 lub o6 z tkanki tluszczowej....produkuje je, gdyz ma pod dostatkiem ALA,LA w sloninie ;) A moze nie ma... ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Bez spinki. :)
  • Odpowiedz