Wpis z mikrobloga

@smyl:

nie twierdzę, że publiczny system edukacji jest bardziej efektywny, niż prywatny, w znaczeniu konwersji dolarów w edukatony, gdzie edukaton jest hipotetyczną jednostką efektów edukacji, tylko że jego istnienie jest korzystne dla społeczeństwa, to ogromna różnica.

Jak moze byc korzystny skoro ma mniej edukatonow? Sam w tym momencie przyznajesz, ze spoleczenstwo bedzie lepiej
  • Odpowiedz
Dobrowolna grupowa umowa okreslajaca kto co musi moze i nie moze robic z dzieckiem. Podpisaloby sie pod tym pewnie jakies 99.9% spoleczenstwa.

@PanLogik: Toż to myślenie życzeniowe, utopia niemal jak komunizm ( ͡° ͜ʖ ͡°) przyznam, że uśmiałem się wczoraj mocno jak to przeczytałem i nie spodziewałem się, że możesz palnąć coś takiego.
Jak to sobie w ogóle wyobrażasz? Kto wymyśli taką umowę i jak nakłoni do jej podpisania miliony
  • Odpowiedz
światem, w którym edukacja osoby X zależy wyłącznie od dobrych i złych decyzji jej przodków. Mówicie, że każdy jest kowalem swojego losu, bogatemu się należy jego bogactwo, a biedny zwykle zasłużył na biedę, to dajcie ludziom szansę wyrwania się ze spirali niezawinionej biedy. Edukacja jest ważniejsza od wiertarek i ptasiego gówna.

@smyl: Po pierwsze nie masz władzy nad otaczającym cię światem, masz władzę tylko nad sobą. To właśnie znaczy "być kowalem
  • Odpowiedz
@smyl: To nie jest śmieszne. Właśnie na tym polega wolność, że jak kradniesz to cię zamykają. Naruszasz NAP i mam wszelkie prawo się bronić. Tak czy inaczej. To podstawa każdego rodzaju doktryny wolnościowej. Jeśli tak prostych rzeczy nie rozumiesz to dyskusja nie ma sensu.

A za 6-latka szkołę wybiera rodzic, prawny opiekun. Ktoś musi, a tylko rodzic zna swoje dziecko i tylko rodzicowi zależy na jego dobrym wychowaniu i edukacji.
  • Odpowiedz
@Jah00: @Kapitalis: Rodzice nie maja obowiazku utrzymywac dziecka, ktore nie jest tez niewolnikem. Jedyny sposob, zeby zaradzic sytuacjom w stylu umierajacego z glodu noworodka czy tego, ze dziecko sobie odjedzie samochodem z kims innym przy pierwszym foszku albo traktowania go jak niewolnika(czyli de facto mozliwosci zrobienia z nim wszystkiego) jest zawarcie umowy najpierw pomiedzy jak najwieksza iloscia(ktora przeciez moze byc egzekwowana przez wiecej niz jedna osobe/instytucje) osob okreslajaca
  • Odpowiedz
Wut? Monopolizm w podstawie kazdej doktryny wolnosciowej? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale masz racje, nie moze tak byc, bo jestes de facto bezbronny jesli temu monopoliscie sie cos nie spodoba. Trzeba z tym skonczyc jak najszybciej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@PanLogik: ja tylko przytaczam słowa teoretyka wolności, towarzysza Jah00, którego NAP został naruszony przez mój komentarz na wykop.pl, za co powinienem zostać
  • Odpowiedz
@PanLogik: "ponieważ chcesz też moje pieniądze zabierać (bo swoje to se możesz, jak jesteś głupi) to także na długie lata do więzienia" - więzienie za chęć, nie za czyn.

Ciekawi mnie, kto - według doktryny wolnościowej - jest uprawniony do wejścia do mojej własności, wyniesienia mnie z niej siłą i wsadzenia do więzienia na długie lata za chęć kradzieży.
  • Odpowiedz
@PanLogik: osoba, dla której najważniejszą wartością jest wolność powinna uważać na słowa, gdy mówi o całkowitym zniewoleniu innych osób na wiele lat
  • Odpowiedz
@smyl: Akurat towarzysz @Jah00 opowiada się za dyktaturą z silną władzą. Wolność to dla niego głównie mniejszy ucisk fiskalny. Więzienia pewnie pękałyby w szwach od wsadzania tych nie popierających właściwej „wolności”. XD
  • Odpowiedz
za to, że posiadam poglądy, które Tobie się nie podobają

@smyl: Ja tylko żeby uściślić, bo widzę, że masz problem z czytaniem, albo rozumieniem i gadasz bzdury kompletne bo argumentów już zabrakło.
Dla mnie możesz sobie mieć poglądy jakie chcesz, ja tylko ostrzegam, że to za czym się opowiadasz i podpisujesz to zwykła kradzież, a ta powinna być surowo karana.

Akurat towarzysz @Jah00 opowiada się za dyktaturą
  • Odpowiedz