Aktywne Wpisy
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

stanley88 +205
#dzienchlopaka #radio #radiozet #zydkrecikorba
Dziś z okazji dnia chłopaka w radiu ZET w porannej audycji można zadzwonić i odpowiedzieć na pytanie „dlaczego NIE obchdzić dnia chłopaka” i dzwonią baby, ze facet to nie chłopak, że 1 czerwca przecież jest dzień dziecka itp. Oczywiście życzeń dla facetów brak! Wyobraźcie sobie te sytuację np 8 marca w dzień kobiet xD
Dziś z okazji dnia chłopaka w radiu ZET w porannej audycji można zadzwonić i odpowiedzieć na pytanie „dlaczego NIE obchdzić dnia chłopaka” i dzwonią baby, ze facet to nie chłopak, że 1 czerwca przecież jest dzień dziecka itp. Oczywiście życzeń dla facetów brak! Wyobraźcie sobie te sytuację np 8 marca w dzień kobiet xD

![[Język japoński] Hiragana: wyjaśniam czytanie znaków!](https://wykop.pl/cdn/c3397993/39fef7ffa1ce920857dc827440a51240b5c97188abfd6403ca0bcfce35d8fc2a,q80.jpg)

@smyl: Typowa cecha doktrynerów. Nieważne, że proponowany przez nich system będzie gorszy praktycznie dla wszystkich, liczy się zgodność z doktryną.
@PanLogik: rzeczywiście, to było nie na temat. Uważam, że zniesienie finansowania podstawowej edukacji z podatków spowoduje, że mniej ludzi będzie wykształconych, powróci analfabetyzm wśród najuboższych i ogólnie poziom życia i szanse na osiągnięcie czegokolwiek przez jednostkę będą znacznie silniej zależne od niezawinionych błędów oraz niezasłużonych sukcesów jej rodziców, niż teraz. Spowoduje to powrót realnego niewolnictwa, bo
@smyl: Dziecko dzięki rodzicom jest świadome, że opuszczenie ich oznaczać będzie najczęściej głód i ubóstwo.
@smyl: Typowa cecha doktrynerów. Nieważne, że proponowany przez nich system będzie gorszy praktycznie dla wszystkich, liczy się zgodność z doktryną.
@von_stirlitz: Udowodnij, że „będzie gorszy praktycznie dla wszystkich”.
Ciekawe jest natomiast to, ze cofasz sie az do niemowlat, zeby uzasadnic blad urynkowienia edukacji, myslac chyba przy tym ze NAP to absolutny absolut.
@PanLogik: Co to za umowa zawarta z resztą społeczeństwa?
@inspektor_erektor: Nope. Czymże sobie te dzieci zasłużyły, żeby zmusić mnie do dawania im „wysokiej jakości” edukacji? Jak określisz, która jakość edukacji jest „wysoka”, a która nie? W jakim stopniu chciałbyś mieć prawo do zmuszenia mnie do serwowania komuś takiej usługi? Ile dzieci mam zasponsorować, żeby mieć święty spokój (fizyczny, własnościowy i sumienia)?
@inspektor_erektor: Jak dla mnie jest fair. Wszyscy rodzimy się bez decyzji o tym, kim są nasi rodzice ani jak zostaniemy wychowani. Ani w jakim kraju, na jakiej planecie i w jakiej galaktyce ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ciekawe, że obce cywilizacje nie mają jakoś potrzeby „wyrównywania startu” dla naszej rasy
@inspektor_erektor: A dlaczego akurat dzieci i dlaczego akurat edukacja? Ma to dokładnie tyle samo sensu co mówienie, że np. każdy facet po trzydziestce zasługuje na wiertarkę, żeby nią zarabiać, gdyby przypadkiem "loteria edukacyjna" okazała się nietrafiona. Dokładna analogia.
Co do niesprawiedliwości to proponuje pogodzić się z faktem, że życie było, jest i będzie niesprawiedliwe i nic, powtarzam NIC, się z tym faktem
Co do analfabetyzmu to nie ma to w ogole sensu. Umiejetnosci takie jak czytanie czy liczenie
@Chcesz żeby dziecko zawierało umowy? Serio? P------o cię? Dziecko nie ma pełni praw dopóki się nie rozwinie, nie zostanie wychowane i nie nabierze doświadczenia. Do tego czasu jest niewolnikiem, tak dobrze przeczytałeś NIEWOLNIKIEM rodziców, którzy mogą robić i kazać dziecku wszystko, nie mogą tylko robić nadmiernej
@PanLogik: dzięki jednemu i drugiemu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale przede wszystkim dzięki globalizacji i rynkowemu handlowi międzynarodowemu. Niestety w bardzo małym stopniu dzięki efektywnym prywatnym fundacjom, bo ludzie zwyczajnie nie wpłacają na nie pieniędzy. Nie mogę znaleźć dobrych statystyk private foreign aid, ale z tego co wiem, biorąc pod uwagę państwowe i prywatne wpłaty tylko Dania i Szwecja w niektórych
Czyli
@PanLogik: piszesz o łącznych wpłatach na charity. Ja pisałem wyraźnie o foreign aid. W USA prawie nikt nie głoduje.
Zreszta na ta dyskusje zapraszam do mojego nowego wpisu.
@PanLogik: nie twierdzę, że publiczny system edukacji jest bardziej efektywny, niż prywatny, w znaczeniu konwersji dolarów w edukatony, gdzie edukaton jest hipotetyczną jednostką efektów edukacji, tylko że jego istnienie jest korzystne dla społeczeństwa, to ogromna różnica.
Nigdzie nie napisałem, że jest zero. Wyraźnie