Aktywne Wpisy
Mirki mam problem, ale chyba ze sobą. Do rzeczy. Mam 34 lata i od prawie roku jestem z dziewczyną (28). Jak to w IT zarabiam bardzo dobrze, bo pomimo mieszkania w Toruniu pracuje od 10 lat zdalnie dla korpo ze stolicy. Moja dziewczyna natomiast zarabia lekko ponad minimalną i raczej nie ma dużych szans na większe zarobki z uwagi na rynek pracy w tym mieście. Ja mam już prawie spłacone mieszkanie i
dzony77 +247
Ur. 22 lutego 1732 w Bridges Creek, Virginia, zm. 14 grudnia 1799 w Mount Vernon, Virginia
Okres urzędowania: 30 kwietnia 1789 - 4 marca 1797
Partia: bezpartyjny
1. Miał 188 cm wzrostu (ex aequo czwarty najwyższy prezydent w historii USA).
2. W 1976 roku nadano mu pośmiertnie stopień General of the Armies of the United States - najwyższy możliwy stopień wojskowy w USA, odpowiednik dzisiejszego generała 6-gwiazdkowego. Poza nim stopień ten otrzymał jedynie generał John Pershing.
3. W 1789 roku jego prezydencka pensja pochłaniała aż 2% budżetu państwa.
4. Prawdopodobnie był bezpłodny.
5. Nałogowo pisał listy - spod jego pióra wyszło ich ok. 18 000 - 20 000.
6. Był miłośnikiem psów.
7. Jest jedynym prezydentem USA, która w trakcie sprawowania urzędu dowodził żołnierzami na polu walki - działo się to we wrześniu 1794 roku, podczas tzw. Buntu W-----y.
8. Był zakochany w żonie swojego przyjaciela, George'a Williama Farfaxa - Sally Fairfax. Zanim sam poślubił w 1759 roku Marthę Dandridge, napisał do Sally kilka listów, w tym słynny Votary to Love.
9. W końcowych latach swojej prezydentury był krytykowany przez prasę za monarchiczny styl rządzenia oraz deklarację neutralności USA w konfliktach międzynarodowych.
10. Był właścicielem destylarni w-----y.
Pod tagiem #prezydenciusa postaram się co jakiś czas wrzucać mniej lub bardziej znane ciekawostki dotyczące prezydentów Stanów Zjednoczonych - w kolejności urzędowania, po 10 ciekawostek na głowę. Nie wiem, na ile starczy mi zapału, ale postaram się publikować wpisy co kilka dni.
Jeśli znacie jakieś ciekawostki dotyczące prezydentów USA, o których traktują moje wpisy, to zachęcam do publikowania ich w komentarzach.
#historia #usa #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #gruparatowaniapoziomu (?)
źródło: comment_pDZZ6c2zdsDF3bcpaHa3dbmAjQYrg0M5.jpg
PobierzSwoją drogą teraz dopiero widzę, jak ten wpis wygląda na apce mobilnej - nie widać pogrubień ani kursywy, linki z kursywą nie działają. ( ͡° ʖ̯ ͡°) @wykop: wiecie o tym błędzie?
Czekam za kolejnymi wpisami!
źródło: comment_7z5B10BP6XwNfzDjqPET5BaMNKjAdRmj.jpg
Pobierz@Wariner: p--------y. jakbym zyl w czasach gg, to zapchalby serwery
http://www.wykop.pl/artykul/1454835/czy-mieszko-i-byl-przodkiem-baracka-obamy/
http://www.wykop.pl/artykul/1465841/mieszko-i-przodkiem-prezydentow-usa-2/