Wpis z mikrobloga

@karolwojciszko: Czy programista powinien testować swój kod? Pytanie wydaje się być tendencyjne i takie też jest. Gdyby to nie miało różnicy kto testuje kod – prawdopodobnie zawód “tester” nigdy by nie powstał. Często słyszałem inną wersję tego pytania “czy programista może testować swój kod?” – odpowiedź jest prosta, jasne, że może. Tak dzieje się w wielu firmach. Trudniej odpowiedzieć na pytanie “czy powinien…”? Dziś rozłożę ten temat na czynniki pierwsze.
LINK DO WPISU https://wojciszko.com/2017/11/27/czy-programista-powinien-testowac-swoj-kod/

#programowanie #testowanieoprogramowania #webdev #wojciszko
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@karolwojciszko: widzę, że prowadzisz poważnego bloga ale nie wiesz o czym piszesz chyba. testowanie kodu = testy jednostkowe i jak najbardziej powinni robić to programiści. oprócz tego jest wiele poziomów i rodzajów testów (jednostkowe, komponentowe, integracyjne, wydajnościowe, akceptayjne) i ciężko zrzucać to na jedną osobę. tekst wygląda na taki ogólników żeby się dobrze pozycjonował.
  • Odpowiedz
@elberet: Tak jak już wcześniej wspomniałem - nie chodziło mi o to, żeby tester pisał testy jednostkowe tylko testował funkcjonalność (która jest efektem kodu) - użyłem więc luźnego stwierdzenia, że "testuje kod". Jak już wcześniej koledzy zauważyli - można to dwojako zrozumieć
  • Odpowiedz
@karolwojciszko: nie zauważyłem wpisu kogoś, kto by uznał 'aa no tak testowanie kodu to testowanie funkcjonalności'. nawet jeśli piszesz dla przeciętnego kowalskiego to tym bardziej powinieneś uważać na dobór słów.
  • Odpowiedz
Oczywiście, że nie powinien. Programista obsłuży tylko te błędy, które przyjdą mu do głowy. Podczas testów nie stworzy żadnej innej sytuacji wyjątkowej, bo jakby był w stanie to zrobić, to przecież by ją obsłużył w kodzie. Tester nie wie (i nie powinien wiedzieć) jakie sytuacje przewidział programista.
Generalnie testerzy to strasznie w---------e gady :D ale trzeba przyznać, że się przydają.
  • Odpowiedz