Wpis z mikrobloga

#elektronika #arduino #stm32

Mirki, znacie jakieś fajne źródła, które pozwolą mi zrobić przejście z arduino do stm32? Mam płytkę STM32F411E-DISCO bo próbowałem zrobić kurs z forbota ale sprowadza się on do tego, że wszystko małpuję 1 do 1 i nic nie rozumiem jak naprawdę działa. Poza tym jest tyle pinów, różnych peryferiów, CubeMX i HAL - wszystko to jest bardzo przytłaczające w porównaniu do arduino. Chyba się za szybko porwałem na to.
  • 7
  • Odpowiedz
@FairyMax: napisz coś prostego na rejestrach, przerwania to się ogarniesz jak to działa.
Potem skorzystasz z CubeMX
potem się #!$%@? na HAL'a
I albo przejdziesz na biblioteki LL albo będziesz na rejestrach klepać :D

Jako pierwsze zadanie wyznacz sobie napisanie takiego leda który rozświeca się i gaśnie (płynnie) z różną szybkością w zależności od tego jak ustawisz potencjometr + dodaj przerwanie EXTI od przycisku żeby to włączać, zatrzymywać, wyłączać. Dobre ćwiczenie.
  • Odpowiedz
ale sprowadza się on do tego, że wszystko małpuję 1 do 1 i nic nie rozumiem jak naprawdę działa.

@FairyMax: Zabierz się do tego inaczej. Wyznacz sobie cel (np. "chcę zrobić elektrozamek na szyfr", "chcę skomunikować się z komputerem za pomocą modułu uart/usb") i podążaj do celu. To czego nie wiesz, będziesz musiał znaleźć na bieżąco i w ten sposób będziesz się uczyć.

Wszystko wymaga czasu. Korzystaj z różnych tutoriali, unikaj
  • Odpowiedz
@FairyMax: Nigdy nie siedzialem w arduino. Od tego roku glownie STM32. Arduino zaczalem korzystac jesli chcialem przetestowac jakis modul w kilkanascie minut. Po takim STM32 zdajesz sobie sprawe, jak banalne jest arduino i przez to jest zajebiste. Ma to swoje wady, bo nie uczysz sie wytrwalosci i szukania odpowiedzi w dokumentacji, a w pracy taka umiejetnosc sie przydaje. Wyszukaj sobie poradnik na elektrodzie do STM32. Ja od tego zaczynalem, ale tez
  • Odpowiedz