@pk347: oni sie bronią przed Ruskimi emigrując do Polski XD Weź już chłopie skończ pitolić. Kręcisz bekę z nas Polaków i to kęsy super ale Wiochkraine już nie bo wojna????
@pk347: oba kraje startowały z tego samego poziomu w 89. Gdzie dzisiaj jest Ukraina, a gdzie Polska? Ukraina to po prostu sztuczny twój i dzicz. Im dalej na wschód tym gorzej. Zdajesz sobie sprawę, że argument z buforem jest inwalidą? Od dawna Polska graniczy z Rosją i jakoś nie przypominam sobie, żeby coś się zmieniło w tym temacie.
@pk347: No widzisz, opisałeś jak ch*jowo Polska się "dorobiła" a Ukraina nawet tego nie potrafi i jest 20 lat za Polską. xD
Ale tak serio to mi szkoda tych ludzi co tam żyją. Jakieś pomarańczowe rewolucje, majdany a po nich za każdym razem lider rewolucji odbiera przelew z Moskwy za posłuszeństwo i zostaje bez zmian. Jakieś pakty z UK, USA i Rosją o nieagresji w zamian za rozbrojenie się,a potem
A ja mialem dziadka, ktory byl wiezniem niemeickiego obozu koncentracyjnego. I co? Czy w zwiazku z tym mam na zlosc Niemcom skazac dzisiejsza Polske na samoizolacje i autodestrukcje
No faktycznie, argumentum ad pradziadkum takie mocne, by wrzucać ruską antyukraińską propagandę. Mojego dziadka zamęczyli na śmierć Niemcy, drugiego więzili w gułagu Rosjanie, babci mało nie zastrzelili Litwini
@Andreth: @pk347: jakoś nie pamiętam, żeby Niemcy wypierali się swoich zbrodni, jest wręcz
@pk347: Ukrainę zazwyczaj hejtują ludzie, którzy na Ukrainie nie byli, ani w życiu Ukraińca na oczy nie widzieli. Wykop nie jest żadną najwyższą instancją w kwestiach ukraińskich. Jedyną instancją jest rzeczywistość, która jest taka, że Ukrańcy w Polsce studiują i pracują, i są tu mile widziani.
@pk347 na cholerę ogłaszali niepodległość? Kraj dwukrotnie większy pod względem ludności i powierzchni i nie potrafią rządzić państwem. Kraj bez żadnej historii, nie słynie nawet z tej dobrej. Ludzie nawet nie potrafią wykorzystać swoich surowców naturalnych - sprzedawane za kilka centów. Ukraińcy gorzej zachowują się od takiego Rosjanina czy też Białorusina. Nie potrafią walczyć o swoje, są podzieleni i nie wróżę dla nich dobrej przyszłości.
@pk347: Daruj sobie, nie zrozumieją. Bezmyślny patriotyzm i martyrologia rulez, trzeba się na wszystkich obrazić na wieczność. Cały świat zdradził patriotyczną Polskę, Chrystusa Narodów, nie można normalnie czcić poległych i obchodzić rocznic, trzeba się w tej historii babrać, rozpamiętywać i wszystko rozdrapywać. To jest ulubione zajęcie naszych wspaniałych patriotów. Pytam - gdzie odszkodowania za Potop Szwedzki? xD
Temat UPA rozpowszechnił się dopiero po inwazji na Ukrainę.
@pk347 Niemcy przynajmniej oficjalnie od lat biją się w pierś za IIWS . Natomiast Ukraina jaki i na marhibesie Rosja ciągle się miga od odpowiedzialności. Do tego na Ukrainie masz rozkwit nacjonalizmu teraz. Zarówno w społeczeństwie (w jego części ) jak i w polityce państwa. A sam doskonale wiesz, że nacjonalizm to archaizm, droga do nikąd a dopiero tego potrafi być groźny.
Niemcy przynajmniej oficjalnie od lat biją się w pierś za IIWS . Natomiast Ukraina jaki i na marhibesie Rosja ciągle się miga od odpowiedzialności.
@Variv: ale Ty bierzesz poprawke kto tu jest 'starszy' (w sensie lepiej cywilizacyjnie rozwiniety) i tym samym powinien byc 'madrzejszy'? Z Niemcami dobry przyklad... sa wyjatkowo cierpliwi i chlodni w reakcji na polskie idiotyzmy. Wyobraz sobie, ze w tych wielokrotnie silniejszych Niemczech mamy odbicie Kaczynskiego, Waszczykowskiego
@pk347 Niemcy są cierpliwi bo mają poczucie winy za zbrodnie. Do tego krytyka niemiec to wzasadzie ostatni rok głównie. Zobacz ile lat miała Ukraina na zrobienie porządku z odpowiedzialnością zbrodnie. To nie my powinniśmy być cierpliwi tylko Ukraina bo to Ukraina tak jak Niemcy powinna mieć poczucie winy i wstydu. Ukraina to sowiecka mentalność wiec nigdy za nic odpowiedzialności nie wezmą tak jak Rosja.
Oczywiście tragiczna polityka międzynarodowa Polski jest faktem
Zdajesz sobie sprawę, że argument z buforem jest inwalidą? Od dawna Polska graniczy z Rosją i jakoś nie przypominam sobie, żeby coś się zmieniło w tym temacie.
Ale tak serio to mi szkoda tych ludzi co tam żyją. Jakieś pomarańczowe rewolucje, majdany a po nich za każdym razem lider rewolucji odbiera przelew z Moskwy za posłuszeństwo i zostaje bez zmian. Jakieś pakty z UK, USA i Rosją o nieagresji w zamian za rozbrojenie się,a potem
@Andreth: @pk347: jakoś nie pamiętam, żeby Niemcy wypierali się swoich zbrodni, jest wręcz
@Lipathor: Nie masz gorszego chama, co z dziada zrobionego pana.
Wiem wiem, stare jak świat. Ale mi się podoba :)
Dokładnie, wcześniej każdy miał
Do tego na Ukrainie masz rozkwit nacjonalizmu teraz. Zarówno w społeczeństwie (w jego części ) jak i w polityce państwa. A sam doskonale wiesz, że nacjonalizm to archaizm, droga do nikąd a dopiero tego potrafi być groźny.
@Variv: ale Ty bierzesz poprawke kto tu jest 'starszy' (w sensie lepiej cywilizacyjnie rozwiniety) i tym samym powinien byc 'madrzejszy'? Z Niemcami dobry przyklad... sa wyjatkowo cierpliwi i chlodni w reakcji na polskie idiotyzmy. Wyobraz sobie, ze w tych wielokrotnie silniejszych Niemczech mamy odbicie Kaczynskiego, Waszczykowskiego
Oczywiście tragiczna polityka międzynarodowa Polski jest faktem
@PabloFBK No a kto kieruje Polską? Gdzie masz to wypinanie się na Ukrainę?
@Variv: No na pewno nie Bydło ani Długopis a Premier i Prezydent są czysto teoretycznie