Aktywne Wpisy
wysokiewiczplum +231
1987 rok - 6310 studentów lekarskiego zaczyna 1 rok, za tego biednego PRLu
1994 - 2000 - tu średnia zaczynających wynosi ledwie 2070
2003 - 2012 - średnia to 3130, w roku 2004 limit to było ledwie 2240 miejsc
Lekarze nie są nadludźmi. Sekretem ich wynagrodzeń nie jest ani poziom studiów, ani rzekoma odpowiedzialność, ani też charakter pracy. Źródłem przepychu, pazerności i wszelkich patologii w ochronie zdrowia są skandalicznie niskie limity przyjęć na studia obowiązujące
1994 - 2000 - tu średnia zaczynających wynosi ledwie 2070
2003 - 2012 - średnia to 3130, w roku 2004 limit to było ledwie 2240 miejsc
Lekarze nie są nadludźmi. Sekretem ich wynagrodzeń nie jest ani poziom studiów, ani rzekoma odpowiedzialność, ani też charakter pracy. Źródłem przepychu, pazerności i wszelkich patologii w ochronie zdrowia są skandalicznie niskie limity przyjęć na studia obowiązujące

Larsberg +27
Redaktorzyna namawia by zostać niewolnikiem systemu xD ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#antynatalizm #demografia #dzieci #polska #pieklomezczyzn #rakcontent
#antynatalizm #demografia #dzieci #polska #pieklomezczyzn #rakcontent

czytałem sobie o @classmethod i @staticmethod i tak:
jeżeli do użycia @staticmethod nie potrzebuję instancji klasy X, to teoretycznie w obrębie klasy mógłbym zawrzeć coś takiego:
@staticmethod
def program():
i tutaj instrukcje jakiegoś programu, który robi rzeczy, do których potrzebna mi jest klasa
np ściąganie kursów walut z api nbp:
mam klasę NBP, zdefiniowane metody, które ściągają całą tabelę, kursy pojedynczych walut itd
i teraz zamiast pisać skrypt który zaimportuje ten nbp i cos tam zrobi to teoretycznie mógłbym zrobić:
@staticmethod
def downloadCHF():
# tutaj jakiś instrukcje
czyli cały program to mogłoby być:
NBP.downloadCHF()
to oczywiście działa, bo sprawdziłem, ale moje pytanie: jak to się ma do ogólnie przyjętych konwencji i dobrych praktyk?
jest to dopuszczalne, czy dostanę zjeby?
NBP.getrates("CHF")
ale patrząc po googlach, to nigdzie się tego tak nie używa, więc pewnie wydziwiam, ale tak już mam, że nie lubię klepać literka po literce przykładów z tutoriali, zawsze muszę coś po swojemu udziwnić, bo inaczej mnie to nudzi i nie jestem w stanie dotrwać do końca - oczywiście czasami to