Aktywne Wpisy
jakuba94 +138
30 urodziny. Jak to brzmi :)
Ostatni rok był najlepszym pod wieloma względami:
Minęły 2 lata od operacji bariatrycznej i waga nie wraca - jest to okres po którym 50% zoperowanych wraca do swojej wagi. Zdrowie jest w jak najlepszym porzadku, progres na siłowni olbrzymi, rowerowe kilometry rosną. Coraz bardziej mnie nakręca myśl o dystansach większych niż 200 km. Dziewczyna zdrowieje a i przez to życie się zmienia. W tym roku spełniło
Ostatni rok był najlepszym pod wieloma względami:
Minęły 2 lata od operacji bariatrycznej i waga nie wraca - jest to okres po którym 50% zoperowanych wraca do swojej wagi. Zdrowie jest w jak najlepszym porzadku, progres na siłowni olbrzymi, rowerowe kilometry rosną. Coraz bardziej mnie nakręca myśl o dystansach większych niż 200 km. Dziewczyna zdrowieje a i przez to życie się zmienia. W tym roku spełniło
Randy_the_Ram +57
Głosowałem na konfederację, mój różowy na lewicę i wiecie co? G---o, żyjemy ze sobą i się dogadujemy, bo nie jesteśmy jak zwierzęta, rzucające się sobie do gardeł na podstawie poglądów politycznych, nie leczymy frustracji wojenkami o partię i mamy szacunek dla innych ludzi.
Wy się żrecie jak psy, a na górze politycy śmieją się z was, jak udało im się pięknie was podzielić. Pozdrawiam cieplutko normalnych ludzi.
#lewica #4konserwy
Wy się żrecie jak psy, a na górze politycy śmieją się z was, jak udało im się pięknie was podzielić. Pozdrawiam cieplutko normalnych ludzi.
#lewica #4konserwy
Już od pierwszych kroków w każdej większej tajskiej miejscowości łatwo zauważyć, że jedzenie odgrywa znaczącą rolę w kulturze tego kraju. Kolorowe stragany owocowe wabią wzrok a uliczne kramy z tutejszymi specjałami kuszą zapachami. W trakcie posiłku w jednym z takich miejsc często przy sąsiednim stoliku można spotkać lokalnych mieszkańców.
Na ich talerzach królują często Pad Thai czyli smażony makaron ryżowy z dodatkami oprawiony sosem rybnym i suszonym chilli lub zupa Tom Yam. Popularną formą dania jest curry czyli gęsty sos z mięsem i innymi składnikami podawany z ryżem. Spośród różnych odmian największym uznaniem cieszy się zielone curry. Swoją nazwę i kolor zawdzięcza zawartym w nim zielonym papryczkom chili. Po posiłku w upalny dzień owocowy koktajl będzie przyjemnym orzeźwieniem. Natomiast ci głodni ekstremalnych przeżyć, powinni spróbować owoc o "specyficznym" zapachu czyli słynnego duriana... Uważajcie, bo tego owocu nie wolno przynosić do wielu hoteli ani tym bardziej przewozić samolotem większości linii na świecie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Charakterystyczne dla całej kuchni tajskiej jest używanie świeżych ziół oraz różnorodnych, często pikantnych przypraw z jednoczesną dbałością o równowagę pomiędzy różnymi smakami.
W poszczególnych częściach kraju gotuje się nieco inaczej - przykładowo na południu z oczywistych względów podstawą wielu dań są owoce morza, często stosowane jest tu również mleczko kokosowe, które nie jest już tak rozpowszechnione w regionach północnych na które wpływ - z racji sąsiedztwa - ma „przyprawiana chili” kuchnia laotańska.
Popularna na całym świecie i uznawana za bardzo zdrową kuchnia tajska została wyniesiona do poziomu sztuki kulinarnej. Jej tajniki można zgłębiać w trakcie lekcji gotowania a poznane przepisy pozwolą zabrać nieco Tajlandii do domu. Odtworzone w Polsce przypomną smak słonecznych wakacji podczas długich, zimowych wieczorów.
Jako Biuro Podróży organizujemy dla naszych klientów kulinarną wycieczkę w Tajlandii na "Kurs gotowania po tajsku" (http://www.um24.pl/tajlandia/poradnik/wycieczki-na-phuket/id/96 ) dzięki której będziecie mogli pochwalić się umiejętnością gotowania tajskich potraw dla rodziny i przyjaciół :)
Jeśli interesuje Cię kolejny artykuł zapraszamy do obserwowania nas lub tagu #uniquemoments :)
#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #uniquemoments #kuchnia #gotowanie #lato #wakacje #podroze #podrozujzwykopem #ciekawostki #turystyka #tajlandia #um24pl
Jednakowoż czasem można zjeść coś innego, choćby po to by po powrocie docenić schabowe jeszcze mocniej :)
z tym się bezapelacyjnie zgadzam!
https://www.youtube.com/watch?v=OV5fQ6EHFyk
@kontomierz: zawsze mnie ciekawiło wychwalanie pod niebiosa przaśnej, tłustej polskiej kuchni. co w niej takiego szczególnego jest, oprócz wspomnień z dzieciństwa o babci klepiącej schabowe?
Kuchnia Tajska owszem smaczna ale absolutnie nie jest zdrowa. Podstawową przyprawą jest glutaminian sodu czyli wzmaczniacz smaku który do każdej potrawy sypią łyżkami. W każdym markecie można kupić duże worki bo to podstawowy składnik. Za to przyprawy poza chilli są bardzo drogie więc dla smaku leje się sos rybny i sojowy - to one daja smak.
Kolejny podstawowy składnik to cukier - mnóstwo cukru.
Tajowie kochają słodkie tak bardzo, że Cocacola jest tu dużo słodsza niż w innych krajach.
porównując to z kuchniami z cieplejszych regionów, gdzie mamy do dyspozycji setki różnych
Glutaminian sodu uznawany jest za bezpieczny dla zdrowia człowieka. Wniosek taki wysnuto na podstawie przeglądów badań naukowych wykonanych przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków w 1958 r., Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności w 1987 r. oraz przez Komitet Naukowy ds. Żywności Komisji Europejskiej w 1991 r. Jednak w 1995 r. Federacja Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Eksperymentalnej stwierdziła, że istnieje
Przyleciała w słonecznym pogodnym lipcu.
@advert: Ja tylko moją własną opinię przekazałem, nie mam zamiaru nikogo przekonywać, że nasze najlepsze ale pierogi nasze są najlepsze. O--------ł bym teraz ze 20.