Wpis z mikrobloga

Mirki, mam 22 lata, studiuję, wczoraj zaś dowiedziałem się, że moja dziewczyna jest w ciąży. Podejrzewałem to, bo nasz ostatni miesiąc był... no zresztą pewnie się domyślacie. Cóż, nie ma sensu rozpaczać, bo to jakby nie patrzeć konsekwencja naszych działań.

Pojawia się jednak kilka pytań, bo ciąża i dziecko całkowicie zmienią nasze życie. Za rok biorę urlop dziekański, będę pracować i zarabiać, bo to oczywiste, pieniądze będą potrzebne. Rodzina na pewno nas wesprze. Potem dokończę studia, może zaocznie, dziewczyna też sobie jakoś poradzi, jeśli chodzi o edukację.

Tylko jak dużym kosztem jest zapewnienie dziecku wszystkiego co potrzebne? Ktoś znalazł się w podobnej sytuacji i mógłby pomóc jakimiś dobrymi radami? Wiem, mam na to dużo czasu, już dzisiaj robię wstępną listę potrzebnych rzeczy, patrzę na pracę itd. Muszę sobie wszystko ułożyć, mieć plan, bo czeka mnie trudny okres.

#zwiazki #ciaza
  • 235
Dokładnie, to chyba drugi. A że jej się okres spóźniał 2 dni, zrobiła test. Eh, czyli serio, nic nie jest jeszcze pewne?

@Wink: Tak jak mówię - > najpierw badanie bet hcg z krwi, po dwóch dniach nastepne -> jest przyrost to ok. Następnie 6 - 7 tydzień najwczesniej - potwierdzenie, że w pęcherzyku jest żywy zarodek. Dopiero później myśl o zawiesznaiu studiów ;)
@Wink: Szczerze powiedziawszy nie wiem, u mnie przeszło - musisz zobaczyć co regulamin Twoich studiów na ten temat mówi, ale nawet jeśli by były jakieś ograniczenia w tej materii to warto podpytać dziekana - w końcu też człowiek i może on podejść do sprawy inwidualnie, u nas raczej nie robili problemów o ile ktoś miał dobry powód do tego, a ten wydaje mi się jest całkiem mocnym argumentem :)
Ja chyba lubię dzieci, więc fajnie będzie. Cięzko, ale fajnie, będę starać się rozweselić różową, dziecko, nie pozwolę na smutek w moim domu.

@Wink: Jestem spełniony jeśli chodzi o karierę czy zarobki, ale uważam, że dziecko to mój najlepszy projekt życia hehe.
Będzie Cię dużo wkurzało, ale nie możesz się dać zdenerwować. Weź odpowiedzialność na klatę, a zobaczysz, że zaprofituje.

Z bardziej praktycznych porad to polecam system zmianowy. Z małżonką robiliśmy
@Wink zapomniałam dodać - łóżeczko może być używane, ale materac polecam nowy, tak samo pościel.
I dodatkowy koszt - chusteczki nawilżane/ płatki bawełniane do mycia pupy. Można zastąpić wycieraniem jakaś ściereczką lub pieluchą tetrową na mokro. Mniejszy koszt, ale trzeba z kolei prać.
Płyn/proszek do prania - na początku idzie sporo.
;-)
Tylko jak dużym kosztem jest zapewnienie dziecku wszystkiego co potrzebne?

@Wink:

Od 176 tysięcy do 200 tysięcy złotych kosztuje w Polsce wychowanie jednego dziecka w Polsce, koszt wychowania dwójki potomków to od 317 tysięcy do 368 tysięcy złotych - szacuje Centrum imienia Adama Smitha.

Ale to raczej taki plan minimum.
@ZaplutyKarzelReakcji: tak jest pomoc ale jak bardzo by się dziadkowie nie starali to i tak będą mieli swoje zdanie na temat wychowania, opieki, bycia razem, relacji itp. Młodej rodzinie takie wtrącanie się nie jest potrzebne. Dystansu, zagryzania zębów i umiejętności przepuszczania przez uszy nabiera się dopiero z wiekiem;-) Dla tego najlepiej mieszkać niedaleko ale nie pod tym samym dachem. Wtedy jak trzeba to dziecko można podrzucić a mamusia też może wpaść
@Wink: Rok 2017, ludzie wciąż robią dzieci zamiast dążyć do jedynego słusznego wyginięcia gatunku i zastosowania w praktyce założeń antynatalizmu.

Zobaczysz, będziesz cierpiał tak samo jak twoje dziecko.
@Wink: no i brawo nie jesteś patolą. Straszyć Cię nie chcę więc różowemu nie powtarzaj ale znam co najmniej 4 osoby, które donosiły dopiero drugą ciąże. Łącznie z moim różowym. tragedia była na początku bo serduszko już biło ale takie zycie i próbuje się dalej. Organizm matki sam wie co jest dobre więc jeżeli tak się stanie to może i lepiej? ma Wam kto pomóc więc w ośrodku nie wylądujecie a
@Wink: kochany, Twoje nastawienie dla niej bedzie naprawde bardzo wazne.
I pisze Ci to jako kobita w koncowce ciazy chcianej i planowanej.
Mimo wszystko pozytywny wynik testu byl dla mnie nieco przerazajacy, wiesz - zmiany, zmiany, odpowiedzialnosc itd. Radosc meza i jego pozytywne podejscie caly czas sa dla mnie niesamowicie istotne i bardzo wspierajace :)
Kobieta patrzy na to nieco inaczej, w koncu to w jej organizmie zajda ogromne zmiany, ja
@nimithril: to prawda, ja straciłam ciążę w 13 tygodniu i lekarz mówił że 1/3 ciąż w pierwszym trymestrze kończy się poronieniem. Nie ma co już kupować wózka ale też nie ma co zakładać najgorszego i się stresować ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale plan dobrze mieć.

@Wink: chodzi o jedzenie w ciąży? Wiadomo zupki w proszku odpadają, na pewno dużo warzyw, owoców, kasz itd. Ale jeśli raz