Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Może dziwne że taki post anonimowy ale w pracy znają mój nick i wolę anonimowo. Pytanie o poradę zawodowa w pewnym sensie. Pracuje w sporej firmie jako specjalista od raportowania (typowe korporzeczy) : tworzenie raportów w Excelu, automatyzacja za pomocą VBA, wyciąganie danych z SQL.

Zarabiam średnia krajową i zastanawiam się na co mogę liczyć w przyszłości. Excela znam nieźle, VBA średnio ale trochę jednak potrafię i SQL podstawy. Dalsza nauka VBA i SQL bardzo chętnie i pewnie do jakichś 6k dojdę ale na co można liczyć maks w tego typu pracy? Zastanawiam się czy nie dodać do tego nauki Pythona czy R. Interesują mnie takie rzeczy i w sumie myślę że fajnie by się mi ich uczylo, iść tak typowo w analizę danych? Zawodowo opłacalne pewnie też?

Co polecacie czego najbardziej się uczyć, w jakim kierunku zawodowym iść, na jakie maks zarobki można w takich dziedzinach liczyć?

#korposwiat #korpo #pracbaza #excel #vba #sql #python #sql #analizadanych #r

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: kwasnydeszcz
Dodatek wspierany przez: mZakupy.com
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: Data scientist zarabia bardzo dobrze. Właściwie to nowy zawód. Jestem w nieco podobnej sytuacji z tą różnicą że ja głównie grzebię w SQL zmieniając procedury przetwarzające dane albo generujące raporty. Zależy od miasta, ale mając poziom mida możesz mieć co najmniej 4k netto.

Ogólnie podpinam się bo temat też mnie interesuje a wiedzy o nim na necie niewiele.

@plushy ?
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Mysle ze przy tym co umiesz/robisz powinienes obecnie dostawac około 4-5k na rekę lekko. Znam osoby, które sa zatrudnione w korpo i nie programuja profesjonalnie, ale automatuzuja prace/raportowanie poprzez wlasnie VBA/SQL i to jest czesto doceniane
  • Odpowiedz