Wpis z mikrobloga

Jak można:
- ignorować domofon,
- ignorować pukanie do drzwi,
- ignorować telefony z nieznanych numerów,
- ignorować telefony z numeru zastrzeżonego?

To jest jakaś paranoja, że ktoś okradnie/będzie chciał na coś naciągnąć/zabierze 2 minuty jakże cennego czasu?

#pytanie #kiciochpyta #mieszkanie
  • 142
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Gdzie wy k---a mieszkacie, na wsi? XD Że ktoś wam z ziemniakami chodzi po domach xD

@Kopamatakawapl: W takiej dużej wsi, Warszawie. Wyobraź sobie, że mieszkając na zadupiu 10k mieszkańców nie było tego problemu, bo każdy każdego znał i nikt nikomu by bez powodu gitary nie zawracał.

We Wrocławiu też nie miałem problemów, poza jehowymi i jedną panią z CBOP, resztę najwyraźniej odstraszała miejscówka (okolice Trójkąta) ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
@michalind normalnie. Mamy XXI wiek, kazdy kto ma istotna sprawe moze napisac (pismo w przypadku spraw urzedowych, mieszkaniowych) lub smsa/maila (w sprawach prywatnych, zawodowych). Wszyscy z ktorymi chcialbym rozmawiac sa na mojej liscie kontaktow, reszta musi sie przedstawic smsem inaczej traktuje polaczenie jako nagabywanie i olewam. Numer zastrzezony z gory jako polaczenie niechciane.
W mieszkaniu to samo - 100% odwiedzin ktore mialem w tym mieszkaniu od 5lat, a ktorych sie nie
  • Odpowiedz
@michalind

eśli ich nie odbierasz, to zadzwonią znów. Skuteczniej jest odebrać i poprosić o wykreślenie z bazy danych.

Wręcz przeciwnie, jak raz odbierzesz to już się nie odczepią. Podczas gdy nie odbierasz to zadzwonią kilka razy i oznaczają numer w bazie jako "głuchy".
  • Odpowiedz
@Sabarolus

Ciekawi mnie jak tacy ludzie pracy szukają

Nie wiem jak inni ale ja usunąłem numer telefonu z CV.
Ostatnim razem gdy wrzuciłem CV na stronkę typu job board z numerem telefonu, to musiałem telefon we flight mode ustawić aby dali żyć (10-15 telefonów w godzinach pracy).
Wrzuciłem jeszcze raz bez telefonu i zaczęli maile pisać to sobie mogłem na spokojnie przejrzeć w wolnej chwili i odpisał/dodzwonić tylko na interesujące oferty ( ͡°
  • Odpowiedz
@michalind

skąd wiesz, który numer zablokować, skoro nie odebrałaś telefonu?

Można skorzystać ze stosownej apki np. True Caller. Wyświetla kto dzwoni nawet jeśli numer jest z poza twojej listy kontaktów. Spamerzy, zazwyczaj zgłoszeni przez innych użytkowników, od razu są oznaczeni na czerwono jako spam.
Nie wiem na ile dobrze said ta apka sprawdza w PL (jak dobrą ma bazę numerów) ale #zagranico %90 połączeń z "nieznanych" numerów mogę ignorować
  • Odpowiedz
@Sabarolus

Ale skąd mam wiedzieć czy rekruter dzwoni następnego dnia czy za 3 tygodnie.

Odbierasz aż znajdziesz nową robotę, a potem już nie.

Jak Ty sobie w życiu radzisz przy takich problemach z logicznym myśleniem?
  • Odpowiedz
@Sabarolus

Dysksuja z takimi ludźmi nie ma sensu

Dokładnie, w końcu w sedno!
Dyskusja z takimi ludźmi którzy dzwonią dupę zawracać nie ma sensu. Dlatego się nie odbiera/nie otwiera ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@michalind

dobrze, że nie korzystałeś z telefonu z 15 lat temu, jak na stacjonarnym nie było wyświetlania numeru dzwoniącego.

Ale dziś nie jest 15 lat temu, technologia i formy. komunikacji ewoluują. Telematketing i spam wszelkiego rodzaju rośnie w siłę, a Ty byś chciał aby wszyscy zachowywali się jak kiedyś gdy sytuacja była inna. Może jeszcze przed autami typu Tesla powinien z przodu biec człowiek z czerwoną chorągiewką, jak onegdaj przed pierwszymi
  • Odpowiedz
@shinX

telefon z zastrzeżonego - to NIGDY nie jest coś fajnego

U nas w pracy dzwonimy z zastrzeżonego, bo inaczej się nie da. Ale ludzie się spodziewają, bo większość odbiera.
  • Odpowiedz
@Kopamatakawapl: Zależy od lokalizacji, na Okęciu, domenie emerytów, co chwilę chodzili albo jacyś handlarze (warzywa itp. prosto do domu, staruszce może być ciężko wnieść pięć kilo ziemniaków na trzecie piętro) i naciągacze. Teraz mieszkam w typowym nowoczesnym blokoosiedlu i nikt się nie odzywa.
  • Odpowiedz
  • 0
@michalind przykro mi gwardia mających w------e wygrała przewagą głosów i nie otwieranie stało się standardem, a ludzie którzy otwierają są w mniejszości, która musi się dostosować XD
  • Odpowiedz
@felixa każdy ma w------e. Jedyna różnica między ludźmi w tej kwestii, to poziom cierpliwości, kd jakiej liczby niechcianych telefonów / dzwonków do drzwi dana osoba zaczyna je ignorować ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@szpongiel właśnie, może to kwestia osiedla. U mnie dosłownie codziennie dzwoni ulotkarz, a jacyś ludzie proszący o pieniądze na cele charytatywne albo inne to do 2 razy w tygodniu. Dodatkowo ciągle coś remontują i proszą o klucz do piwnicy, do wozkowni, do d--y. Może jakby mnie takie sytuacje spotykały raz na pół roku to tez bym otwierała :P
  • Odpowiedz