Wpis z mikrobloga

Protest rezydentów to jest idealny test na to jak będą wyglądały "narodowe" media po ustawie "dekoncentracyjnej" PiSu.

Odbywający się protest nie jest związany z żadną partią (to, że teraz podpina się pod to opozycja by uderzyć w rząd nie ma nic wspólnego z organizatorami) - nie można więc ataków na niego wytłumaczyć walką z przeciwnikami politycznymi. Nie są to UBecy, tylko ludzie w wieku 25-30 lat. Nie są to jacyś oszuści czy złodzieje, którzy walczą o zachowanie skradzionego majątku. Nie są to też ludzie związani z bliżej nieokreślonymi poglądami lewicowymi, które partia może uznawać za złe - nie propagują związków homoseksualnych, laicyzacji państwa, gender itp. itd.

Są to po prostu młodzi Polacy i młode Polki, którzy po skończonych studiach medycznych, chcąc zostać lekarzem nie mają żadnego wyboru pracy w zawodzie poza rezydenturą za z góry ustaloną przez ministra stawkę, która nie zmieniła się od 2007 roku. Albo oczywiście mogą wyjechać za granicę i jeszcze bardziej pogłębić przygnębiający wskaźnik mówiący, że mamy jedną z najniższych w Europie liczbę lekarzy na 1000 mieszkańców.

Lekarze rezydenci nie wyszli na ulicę, nie rzucali kostką brukową, nie palili samochodów, nie zabarykadowali się w szpitalach nie wpuszczając do nich nikogo. Ci co mogli wzięli po prostu zaległe urlopy, a reszta rozpoczęła protest głodowy.

I wystarczy, że ta grupa zawodowa chce coś, czego rząd dać nie chce, by uruchomić całą maszynę propagandową przeciwko nim. Na początku media rządowe protest ignorowały - dowiedzenie się coś o nim z TVP było niemal niemożliwe. Następnie, gdy nie dało się już tego przemilczeć, wierni partii dziennikarze rozpoczęli na lekarzy znaną i sprawdzoną "szczujnię".

W TVP pojawiły się sondy "czy lekarz zarabia mało?", które oczywiście pomijały detal, że nie chodzi o lekarzy 40+ letnich, tylko młodych rezydentów, którzy nie mogą sobie zakładać prywatnych gabinetów. Prawicowe trolle na twitterze zaczęły przeglądać życiorysy organizatorów protestu i wyciągąć wszystko, co mogłoby ich skompromitować w oczach "żelaznego elektoratu", co oczywiście błyskawicznie podchwyciły "niezależne" media.

Zaczęto mówić o chciwości i pazerności, sugerowano polityczne wpływy. Pokazano, że rezydenci żądają 9000 zł brutto, chociaż ten postulat jest akurat parafrazą postulatów ministra Konstantego Radziwiłła sprzed paru lat (czy kogoś dziwi, że Minister Zdrowia popierał podobne żądania rezydentów gdy nie był w rządzie?). TVP walnęło wielki tytuł, że rezydenci jedzą kanapki z kawiorem (okazało się, że to pasta z oliwek). Podobnie było z "wycieczkami do Kurdystanu", które okazały się misją medyczną, za co zresztą TVP rezydentkę chwaliło rok temu.

To nic nowego - identyczną taktykę stosował rząd PRL. Poniżej wklejam instrukcję od Stefana Olszowskiego dla pionu propagandy z tamtych czasów.

Teraz PiS rządzi, więc dawanie pieniędzy, które można przeznaczyć na swój elektorat, nie jest w ich interesie. I dlatego wróg partii stał się wrogiem ludu. Nie musisz być platfusem, lewakiem, homosiem, volksdeutschem czy kimokolwiek innym, by trafić na listę wrogów. Wystarczy, że sprzeciwiasz się rządowi PiS.

Gdyby nie media niezależne od rządu, to o drugiej stronie tego protestu nie sposób byłoby się dowiedzieć. Przekaz publiczny we wszystkich mediach byłby zdominowany przez jedno przesłanie - albo kompletne ignorowanie, albo totalne szczucie.

Nie ma znaczenia, czy popieracie rezydentów, czy też macie ich w dupie. Teraz widzicie jak działa partia i jej media z każdym, kto ośmieli się mieć inne zdanie. Może później będą chcieli protestować strażacy, przedsiębiorcy, studenci, a może wasza grupa zawodowa. I wtedy to wasze profile będą przeglądać trolle Szefernakera szukając zdjęć z wakacji, romantycznej kolacji z drugą połówką czy fotki przy fajnym samochodzie. I będą te zdjęcia brali i pokazywali swojemu żelaznemu elektoratowi, by was znienawidził, by wami gardził, by was wyzywał i na was pluł. I fajnie by było, gdyby ktoś mógł pokazać większej publiczności drugą stronę medalu.

Pamiętajcie o tym na przyszłość.

#neuropa #4konserwy #polityka #polska #medycyna #proteststudentow
rzep - Protest rezydentów to jest idealny test na to jak będą wyglądały "narodowe" me...

źródło: comment_3SHew7Z92NODOHY2KUKRX3pBm60a4Fm7.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Może później będą chcieli protestować strażacy, przedsiębiorcy, studenci, a może wasza grupa zawodowa. I to wtedy wasze profile będą przeglądać trolle Szefernakera szukając zdjęć z wakacji, romantycznej kolacji z drugą połówką czy fotki przy fajnym samochodzie. I będą te zdjęcia brali i pokazywali swojemu żelaznemu elektoratowi, by was znienawidził, by wami gardził, by was wyzywał i na was pluł.

@rzep: nie potrafię zrozumieć, że konserwy nie rozumieją tak prostej konsekwencji
  • Odpowiedz
@rzep: A tutaj z dedykacja dla "posrodkowców" i wyśmiewaczy "lewactwa"...
Coraz lepiej to widac... bo wlasnie wychodzimy poza "standardowych wrogow ludu pracujacego"
Bardzo szybko to postepuje.

Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem przecież Żydem.

Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem
  • Odpowiedz
trochę się powtarzacie i przez to słuszne postulaty sprawiają wrażenie mniej autentycznych

@Magnolia-Fan: w normalnej sytuacji nie trzeba by nic mowic... juz w momencie cyrku z TK i nominacjami.
Niestety to spoleczenstwo nie jest "normalne" i trzeba jak krowie na rowie. Powoli i wielkimi literami.
  • Odpowiedz
@ZaplutyKarzelReakcji: Ładny argument bez pokrycia. "Te" rządy nie mają alternatywy. Nie ma innej partii, opcji, która byłaby w stanie nie tyle zadowolić wszystkich, co najzwyczajniej zdefiniować a następnie realizować plan naprawy gospodarki, finansów oraz obronności Polski. Nie ma.
  • Odpowiedz
przez takie przekonania do władzy doszedł PiS

@Magnolia-Fan: heh, jasne. Szukaj winnych wszedzie tylko poza tymi ktorzy tak wybrali i ktorzy z nieogarnialnym wrecz cynizmem manipulowali tym ludem. Zastanow sie nad soba.
  • Odpowiedz
i dalej w to brniesz, jak tak czytam Twoje wpisy to trochę rozumiem wyborców Kaczyńskiego

@Magnolia-Fan: Ja z kolei jak czytam Twoje posty to rozumiem dlaczego jest jak jest.
  • Odpowiedz
Protest rezydentów

@rzep: nikt ich postulatów nie spełni i oni dobrze o tym wiedzą, skończy się na tym że dostaną kilka stówek podwyżki i sami zapomną o podpiętych postulatach w których chodzi o pacjenta.
I serio nikt normalny nie przejmuje się tym dlaczego w telewizji reżimowej pokazuje się ich jako grupę wyłudzającą podwyżkę(inna sprawa że słusznie) bo tylko o to im chodzi.
  • Odpowiedz
dobra, szkoda mi czasu na dyskusję z fanatykiem z drugiej strony, wystarczą mi sprzeczki z trollkillem, miłego wieczoru

@Magnolia-Fan: rowniez pozdrawiam Pana letniego "spectatora" - recenzenta. EOT.
  • Odpowiedz
jesteś strasznie niesympatycznym goście swoją drogą...

@Magnolia-Fan: wygarnales totalnemu fanatykowi, mam nadzieje ze lzej sie na watrobie zrobilo i juz bedziesz mogl byc na 100% sympatyczny... ale teraz serio EOT. nie rozwalajmy dyskusji.
  • Odpowiedz
@rzep: policjantów pozytywnie zweryfikowanych w latach 90+ i którym obniżono przez PO wysługę za lata przed 90 a którzy umawiali się na emeryturę z Polską lat 90tych nazwano ubekami i zmieszano z błotem. Ustawą z------o im również składki z ZUS-u bo niezaleznie od ilosci wplaconych do ZUS-u pieniedzy nie mogą dostać więcej niż określa pułap. Tyczy się to dużej ilości osób które były w wojsku (obowiązkowo) przydzielane do niewłaściwych dla
  • Odpowiedz
@rzep: Twój tekst prawie w calosci pokrył się z tym o czym dziś z moim ojcem (zagorzałym pisowcem - wyższe wykształcenie, duże miasto...) rozmawiałam. Jego komentarz na to wszystko, to że głupia jestem. Nie ma z kim dyskutować, naprawdę...
  • Odpowiedz