Wpis z mikrobloga

I jak to jest z tymi olejami w końcu, kilka lat temu wszyscy polecali oliwę z oliwek jako najzdrowszy olej, jakiś czas temu gdzieś widziałem, że znowu poleca się jednak rzepakowy jako zdrowszy, i komu tu wierzyć? ¯\_(ツ)_/¯ nie podam linków, po prostu na przestrzeni czasu spotykałem to tu to tam takie opinie
#dieta #gotujzmikroblogiem #pytanie
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cruc: oliwa z oliwek jest dobra jezeli jej nie podgrzewasz. ma niska temperature dymienia, wiec jezeli smazysz na niej to szybko wytworza sie kancerogeny. do smazenia w------y jest smalec
  • Odpowiedz
@cruc: to zależy do czego. Generalnie zaleca się spożywanie olejów o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (i najlepiej tłoczone na zimno), tak jak przykładowo oliwa z oliwek. Jednakże dotyczy to spożywania na surowo. Do smażenia należy wybierać oleje rafinowane (podczas smażenia temp. Są bardzo wysokie, w związku z czym pozostałości w oleju jak jakieś białka, węglowodany, zw. barwne itd. będą ulegać przemianom, które dadzą szkodliwe związki). Po drugie kwasy nasycone
  • Odpowiedz
Przestańcie chryste z tym broscience, przestańcie czerpać wiedzę z durnych opracowań, nie powtarzajcie po 100 raz durnot. Ech... jak ja kocham internety.

Trochę mi aż szkoda czasu się rozszerzać więc odpowiem w punktach zgodnie z nauką

1) Na oliwie można smażyć
2) Można smażyć długotrwałe, nawet w głębokim oleju i dużej temperaturze
  • Odpowiedz
@Kasahara: Super, już biorę się za wymienianie możliwych aminokwasów i kombinacji jakie mogą powstawać, daj mi kilka lat... Nie "nieokreślone związki" tylko związki szkodliwe, zarówno dla procesu smażenia, jak i organizmu ludzkiego. Poczytaj choćby na temat reakcji Maillarda, karmelizacji. O i najlepiej wymień WSZYSTKIE możliwe produkty tych reakcji, a jak nie to zacznij czytać Panią Domu nieuku, powodzenia! Tak- reszty cukrowe i aminokwasy obecne w olejach będą tworzyć kompleksy podczas
  • Odpowiedz
szkoda że studiowałem chemię i biochemie i p--------z totalne abstrakcje z Internetu a to co piszesz nie odnosi się do oliwy i metodyki przytoczonych badań i próbujesz sprowadzić do tego inne teorie nie mające konkretnie z oliwą nic wspolnego. zenada
  • Odpowiedz