Wpis z mikrobloga

https://playgwent.com/pl/news/6741/koniec-sezonu-rankingowego-27-sierpnia-list-od-pawla-burzy

ciekawostki:

jedna trzecia Waszych punktów rankingowych wywalczonych w tym sezonie przejdzie na kolejny, co wpłynie na rangę, z którą go rozpoczniecie

Planujemy wprowadzić nowy tryb rankingowy, przeznaczony dla graczy, którzy zgromadzą ponad 4200 punktów rankingowych przed końcem tego sezonu. Nie mogę zdradzić nic ponad to, ale pnijcie się do góry w rankingu i czekajcie na wieści z gamescomu!

#gwint
  • 9
  • Odpowiedz
jedna trzecia Waszych punktów rankingowych wywalczonych w tym sezonie przejdzie na kolejny, co wpłynie na rangę, z którą go rozpoczniecie

@epi: Ciekawe jak to rozumieć. Powiedzmy że mam 4k. 1/3 to jakieś 1.3k. Czyli sezon rozpocznę z 1.3k MMR czy jak po rozegraniu pierwszych 10 bodajże gier przydzieli mi np. 1.5k MMR to mi do tego doda to 1.3k i będę startować z 2.8k MMR?
  • Odpowiedz
@kamil062: a skad wyczarujesz te 1,5k zeby sumowac je razem z punktami za poprzedni sezon? Pewnie przenoszona jest ta 1/3 punktow by jakos sensownie to na poczatku wygladalo - mialo juz nie byc resetow czyli nie bedzie placementa przez wbijanie 10lvla na casualach
  • Odpowiedz
@kamil062: To w sumie miałoby jakiś sens, bo obecnie różnica między 1,3k a np. 1,5k jest żadna, ale z drugiej strony dziwne byłoby, żeby to tak działało i żeby trzeba było rozgrywać ileś casuali, żeby grać rankingowe, bo i czemu? To ma sens dla nowych graczy, a nie przy starcie nowego sezonu dla wszystkich.

Pomysł z tą 1/3 spoko, ale w obecnym systemie bez znaczenia. Albo musiałby się mocno zmienić
  • Odpowiedz
@kubusfnc: Na początku rozgrywa się bodajże 10 gier rankingowych i potem na ich podstawie przydziela ci MMR i rangę. Stąd wyczaruję te 1.5k. I ja to rozumiem tak że potem do tego co ci przydzieli dostaniesz jeszcze dodatkowo jedną trzecią z poprzedniego sezonu. Inaczej to nie ma sensu bo przy aktualnym systemie nagradzania za gry już poniżej 2.5k idziesz do góry bo zysk jest ogromny a strata niewielk więc nie
  • Odpowiedz
Na początku rozgrywa się bodajże 10 gier rankingowych i potem na ich podstawie przydziela ci MMR i rangę.

@kamil062: Nie, gra się do 10lvl i potem odblokowuje się ranking i przydziela MMR.
Tak było wcześniej, ale nie jest powiedziane, że tak będzie nadal.

Moim zdaniem zamiast tego będziemy po prostu zaczynać sezon mając 1/3 punktów z poprzedniego.
  • Odpowiedz
@epi: To nie ma absolutnie sensu. Najlepsi gracze obecnie mają po ok. 4.6k więc startowaliby z ok. 1.5k. Przecież to jest absurdalnie mała ilość przy aktualnym systemie przydzielania MMR za rozegrane gry. Zwłaszcza że o ile się nie mylę nie da się spaść poniżej 2k.

Nie gram w wiele takich gier ale w League of Legends jest właśnie taki system jak mówię - do gier rankingowych musisz zdobyć 30lvl ale
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kamil062 ja wiem, że to mało, ale tak właśnie rozumiem to, co jest napisane :)

Nic innego z tego tekstu nie wynika po prostu.
  • Odpowiedz
@epi: Trzeba przywyknąć że informację od Burzy to tyle co nic ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie mniej jednak nie sądzę żeby ich system rankingowy miał się bardzo różnić od tego w innych grach MMO.
  • Odpowiedz