Wpis z mikrobloga

Szukasz przepisu. Dostajesz coś takiego.

1 i 1/4 szklanki mąki

1 jajko

1 i 1/4 szklanki śmietanki

1/4 szklanki cukru pudru

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/4 szklanki oliwy

szczypta soli na oko do smaku


i jak ja tego #!$%@? nie lubię
nasze babcie nie miały wagi kuchennej, a w Polsce był tylko 1 model szklanki to może to miało sens
teraz bardzo modne są chociażby szklanki z Ikei
które mają 330ml a nie 250ml pojemności
a później czytasz przepis i masz takie #!$%@? metryki
PÓŁ SZKLANKI MASŁA
SZCZYPTA ŚMIETANKI
JAKIEJ #!$%@? ŚMIETANKI
2% 18% czy 30% a może 36%
PÓŁ ŁYŻECZKI SODY ALE CZUBATA PODKREŚLAM CZUBATA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
#!$%@?
później chcesz podliczyć kalorie
i musisz do każdego produktu wpisywać
google: "szklanka mąki ile to gramów"
chcemy kolonizować marsa
a przepisy podajemy w jednostkach objętości na dodatek jakichś #!$%@? szklankach i łyżkach xD
brakuje jeszcze PÓŁ SZKLANKI PO NUTELLI
oczywiście na lodówce konieczny PRZELICZNIK KUCHENNY bo bez tego ani rusz
- jak w przepisie będzie 2 szklanki mąki to będziesz wiedział, że musisz #!$%@?ć 340g
- to czemu od razu nie napiszą 340g mąki? XD
i to jest prawdziwa strata
po wybiciu inteligencji w czasie wojny
strata po zaborach
XXI wiek, a ludzie przepisy w szklankach podają xD
jak jakieś afrykańskie plemię
GARŚĆ MRÓWEK
DWIE GARŚCI LIŚCI
MISKA PSZENICY
WODY GODZINA DESZCZU
DWIE GAŁĄZKI DZIKIEJ RÓŻY
MIESZAĆ W MOŹDZIERZU ENERGICZNIE DO ZACHODU SŁOŃCA
SMAŻYĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ DWIE ZDROWAŚKI

#zalesie #gotujzwykopem #oswiadczenie #boldupy
Pobierz sortris - Szukasz przepisu. Dostajesz coś takiego.

 1 i 1/4 szklanki mąki
 1 jajko
...
źródło: comment_cSeeWKxv6Pmq1n5THQGigodYtoT4i0Ee.jpg
  • 85
@sortris: naucz się gotować to nie będzisz się spinać o takie rzeczy, więcej rób na oko, sam eksperymentuj. Kuchnia to nie laboratorium. Jak już w ciastach, bo tu jednak trzeba trochę precyzji, masz problem to po prostu używaj jednej konkretnej szklanki, przeciętnej- liczą się przecież proporcje. Własna inwencja też się przyda. Więcej luzu.
@Stragan: Pewnie, że waga kuchenna nie jest wagą analityczną i nie zważy Ci produktów do szóstego miejsca po przecinku. Ale mając wagę o nośności 5 kg i rozdzielczości 1 g odmierzenie 10 g w kuchennych warunkach nie powinno być problemem, nawet jeśli masz już w misce 2 kg ciasta. Osobiście jeszcze nigdy nie przejechałam się na tego typu odmierzaniu, ba, odkąd przerzuciłam się na "wagowe" odmierzanie zauważyłam, że ciasta lepiej mi
@sortris

i to jest prawdziwa strata

po wybiciu inteligencji w czasie wojny
strata po zaborach

XXI wiek, a ludzie przepisy w szklankach podają xD

jak jakieś afrykańskie plemię

W UK na pytanie ile ważysz usłyszysz ileś tam stones (tak, kamieni).
Mówiłeś coś o afrykańskich plemionach? A im przecież nikt inteligencji nie wybił...
@Shanny: A ja Ci powiem że mam w rodzinie cukiernika, torty na wesela, jeden z wiekszych w swoim rejonie. Przepisów kurczowo się nie trzymają, po prostu to w nawyk wchodzi że z doświadczeniem widzisz że ciasto jest za bardzo kremowe, a masa cukrowa ma zbyt mało masła. Sam jestem laikiem bo nie lubię bawić się w robienie ciast, ale tyle wiem ;)
@sortris: to może ja dodam coś od siebie na ten temat. Moja różowa pochodzi ze wsi, jej matka od dawien dawna gotuje i piecze na weselach. Żarcie zarąbiste na sto dwa. W końcu musiał nadejść ten moment, że ktoś chciał jakiś przepis na coś bo mu wyjątkowo smakowało. Napisała recepturę i podała nam. W domu z ciekawości przeczytałem i było tam właśnie coś takiego; łyżka, szklanka, łyżeczka, szczypta, kropla. Zaśmiałem się
@ZaQ_1 SI to jedno bo, chociaż funkcjonuje od lat ludzie dalej podają przepisy jak widać wyżej moim zdaniem powonno to byc znormalizowane. Byłbym za aktualizacją normy PN-EN 9001 właśnie względem jakości usług kulinarnych. Właściwie to czemu by nie stworzyć nowej normy ( ͡° ͜ʖ ͡°)(beka z imperilnych)
@levidos popieram frustrację, a najgorsze jest dla mnie to że taka maniera robienia przepisów niekoniecznie odeszła do lamusa - na szklanki/łyżki bardzo często podają w zagranicznyh przepisach, chociażby na popularnym youtubowym Tasty, pininterestach czy innych kolorowych stronkach. Ile już razy skusiłam się zrobić przepis bo danie efektownie wyglądało - a coś tam zawsze nie wyszło. Ludzie też często narzekają w komentarzach na jakość takich przepisów. Szkoda, bo trzymając się proporcji eliminujesz możliwość
@sortris No właśnie, #!$%@? to szczególnie gdy masz urządzenie pokroju termomixa który:
- Ma wagę
- Ma dokładną temperaturę do ustawienia
- Ma dokładny czas do ustawienia
W takim czymś, mając przepis w normalnych jednostkach nie #!$%@? dania, jakakolwiek różnica wynika tylko z różnych składników.