Wpis z mikrobloga

#java #programowanie
Tak jak gdzieś pisałem, zaczynam małą serie o wydajności różnych elementów javy, o tym czego unikać, a co robić.
Oczywiście wszystko traktować z umiarem, i nie zmieniać połowy kodu by zaoszczędzić kilka ns ( ͜͡ʖ ͡€)
Ale dla tych którzy potrzebują wydajności i dla tych co chcą pisać od razu dobrze - bo to nic nie kosztuje jak już wiemy jak to robić, zapraszam i polecam.
https://blog.gotofinal.com/java/benchmark/performance/2017/07/09/performance-of-java-1.html

Zachęcam też do podawania własnych pomysłów co mogę sprawdzić, lub o czym wspomnieć :D

No i jakiś tag do czarnolistowania oczywiście: #gotojava
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Felonious_Gru: zdziw się lub nie, ale np javy używają w HFT, a jednak czasem wydajność też jest potrzebna, ja np pracuje robiąc rozszerzenia do serwerów minkrafta ( ͡ ͜ʖ ͡) Serwer aktualizuje wszystkie dane o setkach entity, mobów, graczy i bloków na mapie 20x na sekundę, 50ms na wszystko, więc trzeba oszczędzać :P
  • Odpowiedz
@Felonious_Gru: no sam kod mc to jest jedna wielka porażka, ale dzięki javie to wgl powstało, bez javy by umarło, bo autor nawet nie myślał o tworzeniu API itd, więc to żyje tylko dlatego że jave było łatwo dekompilować, edytować w runtime itd.
A jak jesteś z tych co uważają że java jest wolna, to to dawny mit z 2000 roku lub dawniej, a mamy 2017 :D
Oczywiście java nigdy
  • Odpowiedz
@GotoFinal nie "jest wolna", tylko jest wolniejsza od np. C.
I nie nadaje się tam, gdzie obliczenia trwają non stop.

Wykładowca pokazał nam kawałek kodu, coś tam sobie liczył, do tego zliczał uruchomienia garbage managera.

Po prostu wszystko ma swoje zalety i wady
  • Odpowiedz
Przez dwa tygodnie ani razu nie wyruszył na sprzątanie...

@Felonious_Gru: a to źle? to oznacza że kod był dobrze napisany pod wydajność i nie alokował obiektów skoro nie wywaliło błędu o braku pamięci.
A tak to nowsze GC zjadają tyle pamięci na ile im pozwolisz i nie odpalają GC jeśli to nie jest potrzebne wtedy :P
I java się właśnie nie nadaje do małych rzeczy, bo zanim JIT się rozgrzeje
  • Odpowiedz