Wpis z mikrobloga

@instinCtoriginal: licze jako pary jak w obrazku to wyjdzie 3. Najwiekszy szok mialem jak konczylem studia i sie rozgladalem za pracą a kumpel 2 lata mlodszy rozkrecil firme z nagrobkami. Ja bez grosza a on juz z dziewczyną w swoim juz domu ale samochod mial trupka bo plyty nim wozil no i domek maly ale swoj...
  • Odpowiedz
@fortheworld:
Twórcy takich preudomemów zapominają, że więcej osób nadaje się by ukończyć jakieś studia niż nadaje się do prowadzenia solidnego biznesu. No i 200k obrotu miesięcznego przy 11 pracownikach to niby dużo? :)
  • Odpowiedz
Twórcy takich preudomemów zapominają, że więcej osób nadaje się by ukończyć jakieś studia niż nadaje się do prowadzenia solidnego biznesu.

@Ragnarokk: W biznes trzeba zainwestować. Nie ma, że z UE dadzą 20k i rozkręcasz firmę.

@fortheworld: Z drugiej strony znam gościa, co zrobił zaoczny licencjat z jakiegoś zarządzania, wyjechał do Niemiec zbijać palety, ojciec już wcześniej zaczął stawiać mu dom, gość do dziś nie ma chyba żony i
  • Odpowiedz
@Aironik:
Nawet na początku lat 90-tych, kiedy rynek był pusty to większość firm zwijała się dość szybko. Prowadzić porządny biznes trzeba umieć, trzeba miec, abstrahując od środków, i dobry pomysł, i dyscyplinę. Natomiast obecnie ludzie naczytają się pierdół od Korwina czy Jakóbiaków, uwierzą że oni są tą najlepszą i najmądrzejszą częścią społeczeństwa i z pewnością że to właśnie ich burgery będą najlepsze. W konsekwencji otwierają swój biznes bez zrobienia choćby
  • Odpowiedz
@Ragnarokk

Natomiast obecnie ludzie naczytają się pierdół od Korwina czy Jakóbiaków, uwierzą że oni są tą najlepszą i najmądrzejszą częścią społeczeństwa i z pewnością że to właśnie ich burgery będą najlepsze otwierają swój biznes bez zrobienia choćby wstępnego biznesplanu.

Kiedyś też tacy ludzie byli tylko było to mniej popularne i nie było internetu. Naciąganie ludzi w ten sposób jest też pomysłem na biznes.
  • Odpowiedz
No i 200k obrotu miesięcznego przy 11 pracownikach to niby dużo? :)

@Ragnarokk: jak masz uslugi to chyba tak. 100k koszty pracownikow i np biura to masz prawie 100 dla siebie
  • Odpowiedz
@fortheworld: Taa, bo wszyscy firmę mogą prowadzić, jak chcą. Wymaga to sporo pracy, ale też pewnych cech. Tak jak @Aironik pisze, w ogólnej świadomości jest tylko te 10%, którym się powiodło, a o 90% nikt nie mówi, którzy próbują spłacić długi. Po studiach jak byłeś dobry tzn. robiłeś coś więcej niż chodzenie na wykłady i nie miałeś tylko dobrych ocen to też robotę dobrze płatną wyłapiesz.
  • Odpowiedz
@to_jest_chyba_kurcze_zart:
Oczywiście. Media się zmieniają, ludzie są zawsze tacy sami. Ale łatwość dostępu do informacji jest też zasadnicza i kiedyś 20-latkowie raczej nie myśleli o tym, by jak najszybciej "iść na swoje". Ale może to tylko moje odczucie.

@loczyn:
Prawda. Jednak widząc tego mema i faktury na 2,5k wyobrażałem sobie jakąs budowlankę - mój błąd pułapki myślowej :)
  • Odpowiedz