Aktywne Wpisy

dawid131 +949
Mireczki i Mirabelki wygrałem w totolotka. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Może nie jest to ten najlepszy gdzie przelewają na konto miliony ale za to taki który wygrywa tylko 2 tysiące osób rocznie i nazywa sie glejak. #rozdajo nie bedzie xD
Człowiek jeszcze dwa miesiące temu żył z nieświadomością i przyjacielem w płacie czołowym który czekał żeby przypierdzielić pewnego dnia z utratą przytomności. Szybka wycieczka na SOR, rezonans magnetyczny i biopsja żeby
Może nie jest to ten najlepszy gdzie przelewają na konto miliony ale za to taki który wygrywa tylko 2 tysiące osób rocznie i nazywa sie glejak. #rozdajo nie bedzie xD
Człowiek jeszcze dwa miesiące temu żył z nieświadomością i przyjacielem w płacie czołowym który czekał żeby przypierdzielić pewnego dnia z utratą przytomności. Szybka wycieczka na SOR, rezonans magnetyczny i biopsja żeby
źródło: IMG_20251220_165115416_HDR
Pobierz

Mirki, jak to u Was obecnie wygląda?
Pandemia dawno za nami, a na rynku pracy trwa przeciąganie liny. Jedni chwalą sobie picie kawki w piżamie i brak dojazdów, inni są ściągani do biur pod groźbą braku premii, bo „zespół musi się integrować” (czyt. szef chce widzieć, że klikacie w klawiaturę). Jak to jest u Was? Siedzicie w domowym zaciszu, marnujecie życie w korkach, czy może Wasz zawód po prostu wymaga bycia na
Pandemia dawno za nami, a na rynku pracy trwa przeciąganie liny. Jedni chwalą sobie picie kawki w piżamie i brak dojazdów, inni są ściągani do biur pod groźbą braku premii, bo „zespół musi się integrować” (czyt. szef chce widzieć, że klikacie w klawiaturę). Jak to jest u Was? Siedzicie w domowym zaciszu, marnujecie życie w korkach, czy może Wasz zawód po prostu wymaga bycia na
Jaki model pracy dominuje u Ciebie obecnie?
- Full Remote (100% z domu / kawiarni / plaży) 34.1% (1382)
- Hybryda (2-3 dni w biurze, reszta w domu) 23.4% (947)
- 100% stacjonarnie, w biurze 17.6% (713)
- Praca w terenie/zakładzie 16.9% (685)
- Własna działalność stacjonarna (np sklep) 3.1% (124)
- Nie pracuję / Studiuję / Szukam pracy 4.9% (200)

Piszę aplikacje na studia do pobierania danych z żyroskopu (MPU-3300) poprzez I2C. Używam do tego Pi4J, odczytanie jednego rejestru trwa około 0,5 milisekundy, co przy 3 osiach, każdy po 2 rejestry daje mi wynik co 3 milisekundy, co jest dla mnie trochę za wolno.
Czy istnieje jakiś sposób na zmniejszenie tego czasu do np 1 milisekundy? Może istnieje jakaś biblioteka, która działa szybciej?
Inną opcją jest bufor FIFO
Mam do dyspozycji 1024 bajtowy bufor FIFO, mogę ustalić częstotliwość zapisu do buforu na 1 kHz, co mi da wynik, który mnie interesuje, ale wtedy nie będę mógł odczytać na czas wszystkich danych zanim mi się bufor zapełni.
Czy szyna komunikacyjna na takie coś pozwala - od tego bym zaczął.
@b0lec: Spróbuje na snapshocie
A tak to problemy z wydajnością mogą też być w jakimś twoim kodzie lub tej libce co daje wsparcie. Trudno powiedzieć skąd dokładnie takie opóźnienia się biorą bez profilowania.
Mam tutaj pełną świadomość, że nie jest to idealna dokładność aktualnego czasu, tutaj zależy mi tylko na posiadaniu wyniku pomiędzy pomiarami.